Atina traži privremeno rješenje do kraja jula

Srna, Agencije
Atina traži privremeno rješenje do kraja jula

Atina - Grčka je zatražila od partnera u evrozoni privremeno rješenje za svoje potrebe finansiranja koje bi pokrilo ostatak jula, dok se i dalje traži dugoročno rješenje, rekao je danas zvaničnik Vlade Grčke.

"Prijedlog grčke strane odnosi se na rješenje do kraja mjeseca, dok se priprema veliki, dugoročni sporazum", rekao je neimenovani zvaničnik.

U međuvremenu, iz Bijele kuće je saopšteno da je američki predsjednik Barak Obama razgovarao sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i finansijskoj krizi u Grčkoj.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da SAD nastavljaju da ohrabruju sve strane da postignu sporazum, koji će da zadrži Grčku u evrozoni, jer je to u najboljem interesu svih.

Partneri iz evrozone poručili su Grčkoj da ne očekuje otpis duga u skorijoj budućnosti, u vrijeme kada ostaje sve manje vremena da se spriječi izlazak te zemlje iz monetarne unije, rekli su izvori iz Brisela za britanski list Gardijan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, po dolasku na samit lidera evrozone u Briselu, da još uvijek nema osnove za pregovore o novom paketu finansijske pomoći za Grčku, upozorivši da više ne ostaju nedjelje, već dani za rješavanje grčkog pitanja.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, želi da večeras bude procijenjena održivost nove finansijske pomoći Grčkoj iz programa Evropskog stabilizacionog mehanizma. Zeleno svjetlo za odobravanje te pomoći, o čemu će sutra na trelefonskoj konferenciji da odlučuju ministri finansija evrozone, zavisisće od toga šta budu večeras rekli učesnici samita, rekao je on.

Grčki premijer Aleksis Cipras obratiće se sutra na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Njegovo obraćanje očekuju se ujutro u 9. sati, najavila je grčka agencija ANA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana