Асанж: Можда сам осуђен на смрт

Танјуг
Асанж: Можда сам осуђен на смрт

Лондон - Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изразио је бојазан да га америчка влада никад неће оставити на миру и да му можда прети смрт.

"Телефони и хард-дискови широм свијета сада се надзиру. Свијет је због тога веома рањиво мјесто и представља претњу за свакога", рекао је Асанж у интервјуу за швајцарску телевизију РТС.

Нико у Европи није заштићен од америчког програма надзирања, упозорио је он и додао да ће наставити да ради на томе да људи широм свијета могу да имају приступ повјерљивим информацијама, јер су оне од суштинског значаја за разумјевање данашњег свијета.

Асанж се налази у амбасади Еквадора у Лондону од јуна 2012. године, да би избјегао изручење Шведској, која га оптужује за сексуални напад.

Оснивач Викиликса пориче те оптужбе и страхује да је то изговор да би га послали у САД ради суђења због тога што је објавио тајне дипломатске преписке и обавјештајна документа.

Како сам каже, више не вјерује у позитиван исход свог случаја и страхује да га САД неће пустити на миру због онога што је учинио.

"Могуће је да сам осуђен на смрт", закључио је Асанж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана