Асад: Нико није звао САД, изгубили су скоро сваки рат

Агенције
Асад: Нико није звао САД, изгубили су скоро сваки рат

Дамаск - Било које стране трупу, укључујући и САД, које су без позива ушле у Сирију су окупатори, рекао је сиријски предсједник Башар ал Асад.

 

Он је за кинеске медије напоменуо да нико није дао дозволу да се америчке трупе тренутно налазе у Манбиџу у Сирији.

"Било које стране трупе које долазе без позива или дозволе су окупатори, врше инвазију, без обзира да су то Американци, Турци, или неко други", навео је он.

Упитан да ли Дамаск "отвара врата" за америчке трупе у Манбиџу у провинцији Алеп, Асад је навео да та врата нису отворена.

"Шта они (стране трупе) могу да ураде? Да се боре против ИД? Американци су изгубили скоро сваки рат. Изгубили су у Ираку, на крају су се повукли. Чак и у Сомалији, а камоли Вијетнам у прошлости или Авганистан", додао је он.

Како каже, Американци "нису успјели нигдје гдје су послали трупе, само су створили хаос: веома су добри у стварању проблема и уништавању, али веома лоши у проналажењу рјешења".

Пентагон је раније потврдио да су америчке трупе послате у Манбиџ како би се спречили сукоби између курдских снага које подржавају САД и побуњеника које подржава Турска.

Без страних интервенција, рат у Сирији би се "завршио за неколико мјесеци", додао је Асад, преноси "Раша тудеј".

"Комплексност овог рата су стране интервенције. То је проблем", каже Асад.

Сиријски предсједник је нагласио да су владине трупе сада у близини Раке, упоришта Исламске државе у тој земљи, које је удаљено око 100 километара од Манбиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана