Armata: Armata je moćno oružje, ali previše automatizovano

Srna
Armata: Armata je moćno oružje, ali previše automatizovano

Pentagon - Američki tenkisti ocjenjuju da je najnoviji ruski tenk "armata" moćno borbeno oružje, ali mu zamjeraju preveliku automatizovanost, prenosi list "Biznis insajder".

Vojni stručnjaci Pentagona saglasni su da je tenk izrađen tako da odgovara najvišim kriterijumima bezbjednosti, ali da je previše automatizovan.


Prema njihovom mišljenju, mana tenka je automatsko punjenje topa od 125 milimetara, pošto smatraju da nikakav problem ne bi bio da se to radi ručno.

"Rusi obično konstruišu oružje tipa `kalašnjikova` - baciš ga u blato i ono radi. Ovdje su se malo zanijeli. Sve je previše moderno", navode američki stručnjaci.

Tenkisti smatraju da su ruski inženjeri na račun automatizacije uspjeli da riješe mnogobrojne druge probleme sa kojima su se mučili ostali proizvođači tenkova, poput problema sa punjenjem teške municije.

Istovremeno, američki stručnjaci upozoravaju da takva moderna tehnika traži i temeljan servis.

Kako je saopšteno, prema ugovoru sa "Uralvagonzavodom", Oružane snage Ruske Federacije će do 2020. godine dobiti stotinu "armata" na probno korištenje.

U toku je otklanjanje sitnih nedostataka i usaglašavanje svih elemenata.

Tenk nove generacije "armata" će po svim karakteristikama prevazilaziti kako domaće, tako i najbolje strane tenkove, tvrde ruski stručnjaci, prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana