Армата: Армата је моћно оружје, али превише аутоматизовано

Армата: Армата је моћно оружје, али превише аутоматизовано 08.03.2018 14:07 | Срна

Пентагон - Амерички тенкисти оцјењују да је најновији руски тенк "армата" моћно борбено оружје, али му замјерају превелику аутоматизованост, преноси лист "Бизнис инсајдер".

Војни стручњаци Пентагона сагласни су да је тенк израђен тако да одговара највишим критеријумима безбједности, али да је превише аутоматизован.


Према њиховом мишљењу, мана тенка је аутоматско пуњење топа од 125 милиметара, пошто сматрају да никакав проблем не би био да се то ради ручно.

"Руси обично конструишу оружје типа `калашњикова` - бациш га у блато и оно ради. Овдје су се мало занијели. Све је превише модерно", наводе амерички стручњаци.

Тенкисти сматрају да су руски инжењери на рачун аутоматизације успјели да ријеше многобројне друге проблеме са којима су се мучили остали произвођачи тенкова, попут проблема са пуњењем тешке муниције.

Истовремено, амерички стручњаци упозоравају да таква модерна техника тражи и темељан сервис.

Како је саопштено, према уговору са "Уралвагонзаводом", Оружане снаге Руске Федерације ће до 2020. године добити стотину "армата" на пробно кориштење.

У току је отклањање ситних недостатака и усаглашавање свих елемената.

Тенк нове генерације "армата" ће по свим карактеристикама превазилазити како домаће, тако и најбоље стране тенкове, тврде руски стручњаци, преноси "Спутњик".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица