Argentina za bankrot optužuje SAD i nekompetentnost sudija

Tanjug
Argentina za bankrot optužuje SAD i nekompetentnost sudija

Buenos Ajres - Argentinske vlasti okrivile su SAD za pravnu bitku koja je gurnula zvanični Buenos Ajres u drugi bankrot za posljednjih 13 godina, optužujući istovremeno jednog njujorškog sudiju i posrednike za nekompetentnost.

Argentina je 30. jula zvanično bankrotirala, nakon neuspješno završenih 11-časovnih pregovora sa dva američka heks fonda koji su odbili da prihvate otpis duga po osnovu argentinskih obveznica u njihovom posjedu, prenijela je agencija Frans pres.

Horhe Kapitanić, šef kabineta argentinske predsjednice Kristine Kirhner, okrivio je američku vladu za bankrot, do kojeg je došlo nakon presude američkog suda kojom je Buenos Ajresu blokirano servisiranje reprogramiranog duga i traženo da vrati 1,3 milijarde dolara duga američkim heks fondovima.

"Ukoliko imate sudiju koji je agent špekulativnih fondova i ukoliko je i posrednik njihov agent, o kakvoj onda presudi govorite? Ovde postoji odgovornost same države, odnosno odgovornost SAD na kojoj je da stvori uslove za bezuslovno poštovanje suvereniteta drugih država", rekao je Kapitanić na konferenciji za štampu u Buenos Ajresu.

On je, takođe, optužio njujorškog sudiju Tomasa Grijesu i posrednika u pregovorima sa heks fondovima, Dena Polaka, za nekompetentnost, i naveo da će Argentina sa ovim slučajem izaći pred međunarodne sudove "kako bi ostvarila svoja prava pred međunarodnom zajednicom".

Po današnjem otvaranju berze, argentinske akcije su izgubile 6,42 odsto vrednosti, što govori da su već počele da se osjećaju posljedice bankrota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana