Ankara pripala opoziciji, neizvjesno u Istanbulu

Srna
Ankara pripala opoziciji, neizvjesno u Istanbulu

Ankara - Turski perdsjednik Tajip Erdogan pretrpio je značajan udarac na lokalnim izborima, pošto je njegova stranka AKP izgubila kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, dok je situacija u Istanbulu neizvjesna.

Erdogan, koji dominira turskom politikom od dolaska na vlast prije 16 godina, bio je u kampanji dva mjeseca uoči jučerašnjeg glasanja, koje je opisao kao "pitanje opstanka" za Tursku. Turski mediji prenijeli su da je kandidat Republikanske narodne stranke /CHP/ Mansur Javas pobijedio u Ankari, ali je rezultat u Istanbulu neizvjestan, a obje strane su proglasile minimalne pobjede.

"Ljudi su glasali za demokratiju, odabrali su demokratiju", rekao je opozicioni lider Kemal Kilidždaroglu i proglasio pobjede svoje sekularne CHP u Ankari, Istanbulu i obalskom gradu Izmiru, trećem po veličini u Turskoj.

Turska lira, koja je bila nestabilna u sedmici uoči izbora, ponovo je danas oslabila za 1,2 odsto perma dolaru, na kurs od 5,62.

Državna agencija Anadolija javila je da će AKP uložiti žalbe u pojedinim okruzima glavnog grada.

AKP tvrdi da je bivši premijer Binali Jildirim porazio svog suparnika iz CHP Ekrema Imamoglua za samo 4.000 glasova. Oba kandidata dobila su po više od četiri miliona glasova.

Imamoglu tvrdi da vodi za 28.000 glasova i da je ostalo da se prebroji još samo 2.000 glasova.

Erdogan je u govoru pristalicama u Ankari, kako se čini, prihvatio poraz AKP u Istanbulu, ali je rekao da njegova stranka drži najveći broj dijelova grada.

"Čak i ako smo izgubili poziciju gradonačelnika, okruzi su pripali AKP-u", rekao je Erdogan.

On je obećao da će se Turska sada fokusirati na problematično stanje ekonomije uoči opštih izbora 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana