Анкара неће моћи брзо да пронађе нови извор за увоз нафте

Срна
Анкара неће моћи брзо да пронађе нови извор за увоз нафте

Истанбул - Турска неће моћи брзо да пронађе други извор за увоз нафте након што су САД укинуле изузеће од санкција за куповину овог енергента из Ирана, рекао је данас турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

“Није могуће лако пронаћи друге изворе нафте за тако кратко вријеме. Морамо да обновимо технологију у нашим рафинеријама када будемо куповали нафту од трећих земаља, а то ће значити да их одређено вријеме морамо затворити што доводи до трошкова”, нагласио је Чавушоглу, истичући да Вашингтон треба да преиспита своју одлуку.

Вашингтон је 22. априла саопштио да купци иранске нафте прекину увоз до 1. маја или ће се суочити са санкцијама, чиме је окончан шестомјесечни период изузећа од санкција за осам највећих купаца црног злата од Исламске Републике.

Чавушоглу је нагласио да је Турска прошле године успјела да постепено смањи зависност од иранске сирове нафте, али да рафинерије нису адекватне за преузимање црног злата од других земаља.

Бијела кућа је саопштила да након укидања изузећа за санкције увозницима нафте из Ирана сарађују са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима како би осигурали адекватно снабдијевање тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана