Amerikanci ucjenjuju Erdogana zbog S-400

Agencija
Amerikanci ucjenjuju Erdogana zbog S-400

Ankara/Nju Delhi - Turska je zainteresovana za kupovinu ruskih sistema protivraketne i protivvazdušne odbrane S-400 zbog čega Sjedinjene Američke Države prijete sankcijama zvaničnoj Ankari, navodi Tass.

Upravo moćni protivraketni sistem  biće tema razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je juče trebalo da doputuje u Tursku, gdje će mu domaćin biti turski kolega  Redžep Tajip Erdogan.

Prema ranijim medijskim navodima, SAD su zaprijetile Turskoj sankcijama ili odbijanjem da joj prodaju lovačke avione F-35 ukoliko Ankara kupi ruske sisteme S-400, ali je turska vlada jasno stavila do znanja da od te transakcije neće odustati, podsjeća ruska agencija.

Rusija ulaže velike napore kako bi Tursku snabdjela sistemima S-400 do 2020. godine, napominje Tass.

AP je juče ocijenio da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procjep velikih razmjera zbog skandala u vezi sa trovanjem kontrašpijuna, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji.

- Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja o regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze - navodi se u analizi, uz podsjećanje da su dvije strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO-u".

Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dvije zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će ruski gas biti dopreman do Turske.

Inače, kineski portal "Istdej" navodi da je ruska vojna industrija pobijedila američku konkurenciju u Indiji, najvećem uvozniku oružja.

Rusi su se dogovorili sa Indijom ne samo o prodaji protivvazdušnog sistema S-400, već su ugovorili i prodaju 500 tenkova T-90.

Rusija je otela "mastan" zalogaj SAD, navodi kineski portal.

Nju Delhi je godinama kupovao naoružanje i tehniku od Rusije, da bi se posljednjih godina indijska vojska zainteresovala za američko oružje, pa je tako u avgustu 2014. Ministarstvo odbrane Indije navelo da najviše oružja i vojne tehnike uvozi iz SAD.

Predsjedniku SAD i uspješnom biznismenu Donaldu Trampu uspjelo je da proda Indiji mnogo oružja. Dvije zemlje su sklopile niz ugovora u vojnotehničkoj sferi.

Posebno se naglašava sporazum o prodaji 22 borbene bespilotne letjelice tipa "predator" po cijeni od 100 miliona dolara, kao i ugovor o isporuci aviona F-16 od deset milijardi dolara.

Borba za tržište

SAD se nalaze na vrhu popisa zemalja izvoznica oružja i vojne opreme, dok je Rusija na drugom mjestu. Proteklih godina dvije zemlje počele su aktivno da se bore za indijsko tržište. Prodaja ruskih raketa i tenkova Indiji nanijela je ozbiljan udarac SAD.

Indija nastoji da postane vojna supersila, međutim, bez obzira na razvoj domaćih tenkova, lovaca i podmornica, zbog niza razloga prisiljena je da kupuje stranu vojnu tehniku.

Upravo zato je indijsko tržište naoružanja atraktivno i za Amerikance i za Ruse.

Strategija pada u vodu

Indijsko tržište značajno je za SAD ne samo zbog novca, već i zbog "indo-pacifičke strategije" koju je proklamovao predsjednik Donald Tramp poslije izborne pobjede. Njena suština je u privlačenju Indije na stranu Amerike radi izolacije Rusije i Kine. To pokazuje koliko je Indija važna SAD. Ruski sistemi ne samo da ne zaostaju za američkim pandanima, nego ih i nadilaze. Zato, prema pisanju kineskog portala, S-400 nije samo oružje, već ima i veliki politički značaj. Ako SAD ostanu bez takvog kupca, njihova "indo-pacifička strategija" neće imati nikakve šanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana