Американци уцјењују Ердогана због С-400

Агенција
Американци уцјењују Ердогана због С-400

Анкара/Њу Делхи - Турска је заинтересована за куповину руских система противракетне и противваздушне одбране С-400 због чега Сједињене Америчке Државе пријете санкцијама званичној Анкари, наводи Тасс.

Управо моћни противракетни систем  биће тема разговора руског предсједника Владимира Путина који је јуче требало да допутује у Турску, гдје ће му домаћин бити турски колега  Реџеп Тајип Ердоган.

Према ранијим медијским наводима, САД су запријетиле Турској санкцијама или одбијањем да јој продају ловачке авионе Ф-35 уколико Анкара купи руске системе С-400, али је турска влада јасно ставила до знања да од те трансакције неће одустати, подсјећа руска агенција.

Русија улаже велике напоре како би Турску снабдјела системима С-400 до 2020. године, напомиње Тасс.

АП је јуче оцијенио да се везе између Русије и Турске продубљују више него икада, у тренутку када Москва срља у дипломатски процјеп великих размјера због скандала у вези са тровањем контрашпијуна, а Анкара са западним савезницима погоршава односе због питања везаних за људска права и офанзиве на Курде у Сирији.

- Турска и Русија су оставиле по страни традиционално ривалство и разилажења о регионалним питањима како би исковале снажне економске везе - наводи се у анализи, уз подсјећање да су двије стране у децембру постигле споразум о турској куповини руског система ракетне одбране дугог домета С-400 "који је изненадио неке турске савезнике у НАТО-у".

Поред нуклеарне централе, указује америчка агенција, двије земље граде и гасовод "Турски ток" којим ће руски гас бити допреман до Турске.

Иначе, кинески портал "Истдеј" наводи да је руска војна индустрија побиједила америчку конкуренцију у Индији, највећем увознику оружја.

Руси су се договорили са Индијом не само о продаји противваздушног система С-400, већ су уговорили и продају 500 тенкова Т-90.

Русија је отела "мастан" залогај САД, наводи кинески портал.

Њу Делхи је годинама куповао наоружање и технику од Русије, да би се посљедњих година индијска војска заинтересовала за америчко оружје, па је тако у августу 2014. Министарство одбране Индије навело да највише оружја и војне технике увози из САД.

Предсједнику САД и успјешном бизнисмену Доналду Трампу успјело је да прода Индији много оружја. Двије земље су склопиле низ уговора у војнотехничкој сфери.

Посебно се наглашава споразум о продаји 22 борбене беспилотне летјелице типа "предатор" по цијени од 100 милиона долара, као и уговор о испоруци авиона Ф-16 од десет милијарди долара.

Борба за тржиште

САД се налазе на врху пописа земаља извозница оружја и војне опреме, док је Русија на другом мјесту. Протеклих година двије земље почеле су активно да се боре за индијско тржиште. Продаја руских ракета и тенкова Индији нанијела је озбиљан ударац САД.

Индија настоји да постане војна суперсила, међутим, без обзира на развој домаћих тенкова, ловаца и подморница, због низа разлога присиљена је да купује страну војну технику.

Управо зато је индијско тржиште наоружања атрактивно и за Американце и за Русе.

Стратегија пада у воду

Индијско тржиште значајно је за САД не само због новца, већ и због "индо-пацифичке стратегије" коју је прокламовао предсједник Доналд Трамп послије изборне побједе. Њена суштина је у привлачењу Индије на страну Америке ради изолације Русије и Кине. То показује колико је Индија важна САД. Руски системи не само да не заостају за америчким панданима, него их и надилазе. Зато, према писању кинеског портала, С-400 није само оружје, већ има и велики политички значај. Ако САД остану без таквог купца, њихова "индо-пацифичка стратегија" неће имати никакве шансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана