Amerika strahuje od saveza Rusije i Njemačke

Agencije
Amerika strahuje od saveza Rusije i Njemačke

Vašington - Najveća opasnost za SAD je potencijalni savez Rusije i Njemačke, tvrdi šef obavještajno-analitičke agencije Stratfor i poznati američki politolog Džordž Fridman.

- To bi bio savez njemačkih tehnologija i kapitala sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima - objašnjava Fridman i napominje da su SAD uvijek nastojale da spriječe bilo koju zemlju da postane dominantna u Evropi.

Fridman navodi da je Vašington učinio sve da spriječi Njemačku da ojača mimo kontrole, a onda i SSSR.

On ocjenjuje da vlasti Ruske Federacije ne mogu da dopuste situaciju u kojoj će se zapadne oružane snage nalaziti na stotinjak kilometara od Kurska ili Voronježa.

Prema njegovim riječima, američka i zapadna retorika protiv mijenjanja granica je glupost.

- Jugoslavija je bila prvi slučaj promjene granica. Kosovo je samo kulminacija tog procesa, a SAD su se direktno umiješale u te događaje - napominje Fridman.

On procjenjuje da je strateški imperativ Rusije da ima što dublju tampon-zonu na svojim zapadnim granicama. Zbog toga Rusija ima poseban odnos prema Bjelorusiji, Ukrajini, baltičkim zemljama i drugim zemljama istočne Evrope

- Rusija ne želi da potpuno kontroliše Ukrajinu niti da je okupira. Dovoljno je da Ukrajina ne uđe u NATO i EU - smatra Fridman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana