Amerika ruši poredak koji je izgradila

Srna
Amerika ruši poredak koji je izgradila

Minhen - Amerika ruši svjetski poredak koji je sama izgradila i ne želi više da bude garant bezbjednosti, osim u pojedinim situacijama, procjenjuju politički analitičari.

Svijet se protekle godine znatno približio rubu teških oružanih sukoba, piše u uvodu izvještaja "Do ponora i nazad" predsjednika Bezbjednosne konferencije u Minhenu Volfganga Išingera.


SAD više ne zanimaju zajednički svjetski interesi i politika, osim u pojedinim tačkama.

To se najbolje vidi na osnovu budžeta - Amerikanci su budžet Ministarstva spoljnih poslova znatno smanjili, dok su povećani izdaci za naoružanje.

Za Evropu, to znači više izdvajanja za vojsku, što su SAD i tražile od NATO saveznika.

Ako bi se sve članice EU i Norveška pridržavale cilja i izdvajale dva odsto BDP-a, do 2024. godine izdvajanja za vojsku porasla bi za pedeset odsto, na oko 36 milijardi dolara.

Ali, u izvještaju se ističe da dodatan novac ne bi bio ni od kakve koristi bez čvršće povezanosti i koordinisanosti kako samih vojski, tako i široko razgranatog evropskog izvoza oružja.

Povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma još jedan je pokazatelj izolacionističke politike te države, a posljedice mogu biti katastroFalne, s obzirom na to da klimatske promjene pojačavaju oružane sukobe.

Posljedica klimatskih promjena i oružanih sukoba je treća važna prijetnja, a to su masovne migracije.

Nastavak velikog broja oružanih sukoba jedan je od glavnih razloga za migraciju, protjerivanje i glad, piše u dijelu minhenskog izvještaja u kojem je riječ o Africi i migrantskoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana