Amerika izgubila “gasni rat”

Glas Srpske
Amerika izgubila “gasni rat”

Vašington, Brisel - Sjedinjene Američke Države se polako mire sa činjenicom da Rusija ostaje dominantni gasni snabdjevač Evrope i nastoje da sačuvaju određeni prostor za svoj tečni gas.

Šef velikog američkog proizvođača tečnog gasa “Čenir enerdžija” i njegovog glavnog izvoznika u Evropu Endrju Voker poručuje da će i ruski i američki gas biti isporučivani na Stari kontinent.

On je na Evropskoj konferenciji o gasu naveo podatak da će udio ruskog gasa porasti sa sadašnjih 36 na 41 odsto do 2035. godine.

Istovremeno, Voker ocjenjuje da je za Evropu “razumno” da ima i ruski i američki izvor ovog energenta.

- Evropska unija je znatno povećala i uvoz američkog tečnog gasa u decembru prošle godine - do 7,1 milion tona, u odnosu na srednji mjesečni pokazatelj koji iznosi 6,7 miliona tona - kazao je Voker.

Ekonomski portali već dugo izvještavaju o “gasnom ratu” koji su SAD povele na tlu Evrope u nastojanju da ograniče ruske isporuke.

Tako je svojevremeno pod pritiskom Vašingtona, a onda i Evropske unije, propao projekat “Južni tok”, da bi Rusija preko Turske otvorila novi gasnu rutu, a zatim krenula i u projekat “Sjevernog toka dva” sa Njemačkom, prenijele su agencije.

Ovakav istup Vokera može se smatrati priznanjem SAD da nisu uspjele da istisnu Rusiju kao ključnog snabdjevača Evrope gasom.

Portali procjenjuju da je ključan momenat za propast američkog pritiska bilo odbijanje Njemačke, kao najjače ekonomske sile EU, da odustane od “Sjevernog toka dva”.

Nezakonite sankcije

Američke sankcije uvedene državnoj naftnoj kompaniji Venecuele su nezakonite i Rusija će preduzeti sve neophodne mjere s ciljem podrške administraciji predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Još je doda da sankcije predstavljaju pokušaj SAD da konfiskuju državnu imovinu Venecuele, javljaju ruske agencije.

Vođa opozicije Venecuele Huan Gvaido proglasio se predsjednikom prošle sedmice, a podršku je, između ostalih, dobio od SAD, Britanije, Francuske i većine zemalja Latinske Amerike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana