Amerika formira “svemirsku vojsku”

Agencije
Amerika formira “svemirsku vojsku”

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je da je naložio Pentagonu da transformiše Kosmičke snage u posebni rod Oružanih snaga SAD.

“Ako se govori o zaštiti Amerike, američko prisustvo u kosmosu je nedovoljno. Neophodna je američka superiornost u kosmosu. Vrlo je važno što sam ja ovdje kako bih naložio Ministarstvu odbrane i Pentagonu da odmah počnu taj proces. To je potrebno kako bi vojno-kosmičke snage postale šesta grana oružanih snaga”, izjavio je Tramp u govoru u Vašingtonu.

Tramp je još ranije rekao da je sklon osnivanju šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, vazduhoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

“Imaćemo vazdušne snage i svemirske oružane snage, izdvojene, ali jednako važne”, rekao je, zaključivši trenutnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu vazdušnih snaga.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga vazdušnim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana