Američkom novinaru Džejmsu Foliju odrubili glavu

Agencije
Američkom novinaru Džejmsu Foliju odrubili glavu

Džejms Foli, američki novinar koji je nestao u Siriji prije više od godinu dana, navodno je pogubljen od strane Islamske države, militantne grupe poznate kao ISIS.

YouTube video i fotografije, navodno Folijeve, pojavile su se u utorak. U videu pod nazivom "A Message to "America (from the IslamicState)" (Poruka americi od Islamske države) muškarac na koljenima identifikuje se kao "James Wright Foley," i prikazuje se kako mu se odsijeca glava.

"Ovo je Džejms Rajt Foli, državljanin vaše zemlje", kaže vojnik Islamske države u videu koji je u međuvremenu uklonjen sa YouTube.

 "Kao vlada, vi ste bili na čelu agresije prema Islamskoj državi Otišli ste znatno preko granice da nađete razloge da se miješati u naše poslove. Danas, vaša vojna avijacija nas napada svakodnevno u Iraku, vaši napadi su prouzrokovali žrtve među muslimanima."

Video takođe prikazuje drugog muškarca na koljenima koji je identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof. Član Islamske države kaže da Sotlofova budućnost "zavisi" od sljedeće odluke predsjednika SAD Baraka Obame. Sotlof, novinar free lancer, nestao je u Siriji u avgustu 2013.

Foli je bio u Siriji izvještavajući o građanskom ratu u zemlji, a nestao je u novembru 2012. U izvještaju Columbia Journalism Review u maju 2013 navedeno je da je on vjerojatno bio držan u blizini Damaska​​.

Majka kivna na američku vlast

Dajen Foli, majka američkog novinara, na Facebook profilu je napisala da je njen sin ubijen dok je izvještavao sa terena.

"Ponosni smo na našeg sina. Dao je svoj život dok je pokušavao da upozna svjetsku javnost sa patnjama sirijskog naroda", napisala je njegova majka.

Ona je oštro kritikovala američke vlasti napominjući kako su izgubile kontrolu nad dešavanjima na Bliskom istoku, ali i u ostatku svijeta.

"Pozivamo one koji su ubili našeg sina da oslobode sve one koji su oteli jer su to nevini ljudi kao i Džim. Američka vlada je izgubila kontrolu nad politikom koju vodi u Iraku, Siriji i bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu", istakla je dajen Foli .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana