Америчком новинару Џејмсу Фолију одрубили главу

Агенције
Америчком новинару Џејмсу Фолију одрубили главу

Џејмс Фоли, амерички новинар који је нестао у Сирији прије више од годину дана, наводно је погубљен од стране Исламске државе, милитантне групе познате као ИСИС.

YouTube видео и фотографије, наводно Фолијеве, појавиле су се у уторак. У видеу под називом "А Message to "America (from the IslamicState)" (Порука америци од Исламске државе) мушкарац на кољенима идентификује се као "James Wright Foley," и приказује се како му се одсијеца глава.

"Ово је Џејмс Рајт Фоли, држављанин ваше земље", каже војник Исламске државе у видеу који је у међувремену уклоњен са YouTube.

 "Као влада, ви сте били на челу агресије према Исламској држави Отишли сте знатно преко границе да нађете разлоге да се мијешати у наше послове. Данас, ваша војна авијација нас напада свакодневно у Ираку, ваши напади су проузроковали жртве међу муслиманима."

Видео такође приказује другог мушкарца на кољенима који је идентификован као амерички новинар Стивен Сотлоф. Члан Исламске државе каже да Сотлофова будућност "зависи" од сљедеће одлуке предсједника САД Барака Обаме. Сотлоф, новинар free lancer, нестао је у Сирији у августу 2013.

Фоли је био у Сирији извјештавајући о грађанском рату у земљи, а нестао је у новембру 2012. У извјештају Columbia Journalism Review у мају 2013 наведено је да је он вјеројатно био држан у близини Дамаска​​.

Мајка кивна на америчку власт

Дајен Фоли, мајка америчког новинара, на Facebook профилу је написала да је њен син убијен док је извјештавао са терена.

"Поносни смо на нашег сина. Дао је свој живот док је покушавао да упозна свјетску јавност са патњама сиријског народа", написала је његова мајка.

Она је оштро критиковала америчке власти напомињући како су изгубиле контролу над дешавањима на Блиском истоку, али и у остатку свијета.

"Позивамо оне који су убили нашег сина да ослободе све оне који су отели јер су то невини људи као и Џим. Америчка влада је изгубила контролу над политиком коју води у Ираку, Сирији и било којој другој земљи у свијету", истакла је дајен Фоли .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана