Амерички тајни рат у Африци

nezavisne.com
Амерички тајни рат у Африци

САД су распоредиле 1.500 војника у области Сахел и субсахарским регионима, а о томе се врло мало зна, док експерти упозоравају на крајње нејасну стратегију.

Наиме, мало познати амерички рат против терориста у Африци је постао изузетно опасан, јер САД тамо шаљу све већи број војника, иако се зна да је ријеч о регионима гдје владају безакоње и хаос. Између осталих земаља, амерички војници се налазе и у дијеловима Нигера, који су изузетно опасни, а гдје су само прошле седмице погинула четири америчка специјалца.

Оно што је нејасно јесте зашто скоро да није било јавне дебате о слању војника у ове регионе, а самој ствари званичници у Вашингтону не придају велику пажњу. Број војника распоређен у Сахелу и осталим регионима је досегао 1.500, што је далеко више од званичне бројке америчких војника у Сирији, бар када је ријеч о бројкама које је Пентагон објавио.

Највећи проблем ове "афричке мисије" јесте нејасна стратегије, јер се не зна шта амерички војници тамо заправо раде.

"Овдје не причамо о томе да ли је ријеч о доброј политици или лошој политици. Овдје је највећи проблем што нема политике нити стратегије, већ само инерција", каже Мајкл Шуркин, бивши аналитичар ЦИА.

Познато о овој мисији јесте да је централни фокус мисије Нигер, који представља магнет за џихадисте. Према подацима из јуна, број америчких војника само у Нигеру је износио 645, док их сада има већ 800. Ријеч је о припадницима "зелених беретки", америчких фока и осталих специјалаца. О томе колико је повећан број војника у афричкој мисији говори податак да је за мандата Барака Обаме било свега 100 војника у Нигеру.

"Овај тренд повећања војника говори о повећаној потреби да се помогне афричким земљама, посебно Нигеру, гдје је распоређен највећи број војника", каже Шуркин.

Поред Нигера, број америчких војника је повећан и у другим земљама региона. Наиме, у Камеруну се налази 285 војника, док је у Демократској Републици Конго њих најмање 410. Одређени број војника распоређен је и у Уганди, Јужном Судану те Централноафричкој Републици. Америчке обавјештајне службе упозориле су да је пријетња од исламских милитаната све присутнија посљедњих мјесеци, и то у региону који се протеже од Малија према Јужном Судану и Уганди.

"У сјеверној и западној Африци су присутни милитанти, као и у земљама Магреба. Током 2016. године дошло је до ескалације напада на странце, и тада су забиљежена два већа напада, у Буркини Фасо и Обали Слоноваче", изјавио је Дан Коатс, директор Националне обавјештајне службе (ДНИ), који је додао да су се почетком ове године исламисти повезали са својим савезницима и организовали нову џихадистичку групу.

"Повећали су број акција и убрзали процес регрутације нових припадника", каже Коатс.

Операције на цједилу

Афричка мисија се нашла у центру пажње након прошлоседмичног напада, односно засједе у којој су страдала четири америчка војника. Погубно је и што тај напад није добио пажњу јавности као напади у Ираку или Авганистану. Експерти су увјерени да су бројни високи положаји у Вашингтону (у Стејт департменту и Министарству одбране), који су тренутно упражњени, заправо операције попут "афричке мисије" оставили на цједилу, препуштене саме себи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана