Američki obavještajci love Ruse po svijetu

Agencija
Američki obavještajci love Ruse po svijetu

Moskva - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je u petak građane koji putuju u inostranstvo da američke obavještajne službe "love" ruske građane koji putuju svuda po svijetu da bi ih pritvorili.

- Uprkos našim pozivima da se poboljša saradnja između relevantnih američkih i ruskih vlasti, američke specijalne službe efikasno nastavljaju "lov" na Ruse širom svijeta - navedeno je u saopštenju iz Moskve.

Ministarstvo spoljnih poslova zato insistira da ruski građani pažljivo razmisle o svim rizicima kada planiraju put u inostranstvo.

Više od deset Rusa pritvoreno je na zahtjev Vašingtona u drugim zemljama od početka 2017. godine, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Stejt department je 10. januara izdao upozorenje svojim građanima koji treba da putuju u Rusiju da razmotre odlazak zbog prijetnji od "terorizma i uznemiravanja".

Moskva i Vašington nalaze se u dugotrajnim diplomatskim zategnutim odnosima zbog optužbi da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Krajem 2016. godine Obamina administracija donijela je odluku o protjerivanju 35 ruskih diplomata iz Sjedinjenih Američkih Država.

U petak je i predsjednik SAD Donald Tramp optužio Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravde SAD da politizuju istragu o mogućem miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, rekavši da su pristrasni, javlja Rojters.

- Rukovodstvo i istražitelji FBI-ja i Ministarstva pravde politizuju sveti istraživački proces u korist demokrata, a protiv republikanaca - što je donedavno bilo nezamislivo - poručio je Tramp na "Tviteru".

Zvaničnici Bijele kuće saopštili su da će Tramp dozvoliti objavljivanje povjerljivog memoranduma, koji su pripremili republikanci, a u kojem optužuju FBI da su koristili napadne tehnike prismotre u istrazi o mogućem ruskom miješanju u izbore.

U memorandumu se navodno opisuje da je bilo propusta sa strane FBI-ja u prvim etapama istrage o navodnim vezama između Trampa i Rusije tokom predsjedničkih izbora, navodi Asošijeted pres. (Agencije)

Kontakti

Direktor CIA Majk Pompeo branio je sastanak sa šefovima ruske obavještajne službe, nakon informacija o susretu sa šefom ruske Spoljne obavještajne službe Sergejem Nariškinom prošle sedmice.

- Mi se periodično sastajemo sa ruskim obavještajnim kolegama iz istog razloga zbog kojih su to radili i naši prethodnici - da učinimo Ameriku bezbjednom - naveo je Pompeo u pismu lideru demokrata u Senatu Čaku Šumeru. On je istakao da u tim susretima nema ništa "nepovoljno".

Sergej Nariškin, koji je pod američkim sankcijama, razgovarao je nedaleko od Vašingtona sa direktorom američke Nacionalne obavještajne službe Denom Koutsom i drugim zvaničnicima, rekla su dva američka izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana