Амерички обавјештајци лове Русе по свијету

Агенција
Амерички обавјештајци лове Русе по свијету

Москва - Министарство спољних послова Русије упозорило је у петак грађане који путују у иностранство да америчке обавјештајне службе "лове" руске грађане који путују свуда по свијету да би их притворили.

- Упркос нашим позивима да се побољша сарадња између релевантних америчких и руских власти, америчке специјалне службе ефикасно настављају "лов" на Русе широм свијета - наведено је у саопштењу из Москве.

Министарство спољних послова зато инсистира да руски грађани пажљиво размисле о свим ризицима када планирају пут у иностранство.

Више од десет Руса притворено је на захтјев Вашингтона у другим земљама од почетка 2017. године, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Стејт департмент је 10. јануара издао упозорење својим грађанима који треба да путују у Русију да размотре одлазак због пријетњи од "тероризма и узнемиравања".

Москва и Вашингтон налазе се у дуготрајним дипломатским затегнутим односима због оптужби да се Русија мијешала у америчке предсједничке изборе 2016. године.

Крајем 2016. године Обамина администрација донијела је одлуку о протјеривању 35 руских дипломата из Сједињених Америчких Држава.

У петак је и предсједник САД Доналд Трамп оптужио Федерални истражни биро (ФБИ) и Министарство правде САД да политизују истрагу о могућем мијешању Русије у америчке предсједничке изборе 2016. године, рекавши да су пристрасни, јавља Ројтерс.

- Руководство и истражитељи ФБИ-ја и Министарства правде политизују свети истраживачки процес у корист демократа, а против републиканаца - што је донедавно било незамисливо - поручио је Трамп на "Твитеру".

Званичници Бијеле куће саопштили су да ће Трамп дозволити објављивање повјерљивог меморандума, који су припремили републиканци, а у којем оптужују ФБИ да су користили нападне технике присмотре у истрази о могућем руском мијешању у изборе.

У меморандуму се наводно описује да је било пропуста са стране ФБИ-ја у првим етапама истраге о наводним везама између Трампа и Русије током предсједничких избора, наводи Асошијетед прес. (Агенције)

Контакти

Директор ЦИА Мајк Помпео бранио је састанак са шефовима руске обавјештајне службе, након информација о сусрету са шефом руске Спољне обавјештајне службе Сергејем Наришкином прошле седмице.

- Ми се периодично састајемо са руским обавјештајним колегама из истог разлога због којих су то радили и наши претходници - да учинимо Америку безбједном - навео је Помпео у писму лидеру демократа у Сенату Чаку Шумеру. Он је истакао да у тим сусретима нема ништа "неповољно".

Сергеј Наришкин, који је под америчким санкцијама, разговарао је недалеко од Вашингтона са директором америчке Националне обавјештајне службе Деном Коутсом и другим званичницима, рекла су два америчка извора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана