Амерички новинар прекршио закон о миграцији

Агенције
Амерички новинар прекршио закон о миграцији

Москва - Амерички новинар Дејвид Сатер, консултант Радија „Слободна Европа“ у Москви, грубо је прекршио руски закон о миграцији, због чега му није издата виза за повратак у Русију, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да Министарство овим саопштењем жели да разјасни ситуацију послије „пристрасних извјештаја у бројним западним медијима“ поводом одбијања издавања визе овом новинару.

У тексту се додаје да је Сатер ушао у Русију 21. новембра 2013. године и да је, у складу са важећима законом о миграцији, био обавезан да одмах дође у Федералну службу за миграције у Москви, гдје би добио боравишну визу и право на вишеструке уласке у земљу.

Министарство је нагласило да је Сатерова станица била обавијештена о томе, пренио је „Глас Русије“.

У саопштењу се додаје да се новинар пријавио служби за миграције тек 26. новембра, што значи да је у претходних пет дана илегално боравио у Русији.

Овај новинар био је дописник „Фајненшел тајмса“ од краја седамдесетих и током осамдесетих година прошлог вијека, а потом је постао специјални извјештач „Вол стрит џурнала“ из Совјетског Савеза.

Он је дошао поново у Москву у септембру 2013. године као консултант Радија „Слободна Европа“.

Новинар је у децембру отишао у Украјину, гдје је у руској амбасади затражио нову визу, али је одбијен, уз објашњење да је његов боравак у Русији непожељан.

Суд у Москви донио је овакву одлуку на основу материјала добијеног од руске Федералне службе за миграције, саопштио је суд, а пренијела агенција Интерфакс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана