Америци потребан спољни непријатељ за унутрашње јединство

Агенције
Америци потребан спољни непријатељ за унутрашње јединство

Париз - Америци је потребан спољни непријатељ да би осигурала јединство заједнице, сматра француски историчар, дипломата и књижевник Жан-Кристоф Руфен.

"Од краја Хладног рата, Сједињене Државе створиле су себи два непријатеља - радикални ислам и Русију", рекао је Руфен у интервјуу за француски лист "Фигаро".

Он је додао да сада САД треба да изабере само једног, а најбољи кандидат је радикални ислам.

"Америчком друштву је, слично Римској империји, неопходан непријатељ за унутрашње јединство. Од 1991. године, у стремљењима да једног не пропусте, САД су створиле два", рекао је Руфин.

Руфен наводи да су Америка и њени европски савезници, свргавањем арапско-муслиманских секуларних режима који су с правом обиљежени као диктаторски, допринијели порасту значајног броја исламистичких непријатеља /почев од Бин Ладена па све до "Исламске државе"/, које су финансирале неке од нафтних монархија у региону Персијског залива.

Са друге стране, према његовим ријечима, Америка је наставила систематску политику опсједања постсовјетске Русије.

"Од Грузије до Монглолије, па преко балтичких земаља /Естоније, Летоније и Литваније/, САД су положиле темеље новог хладног рата", наводи француски историчар.

Руфен напомиње да се сада Америка суочава са избором да сачува само једног непријатеља, а, према његовом мишљењу, најбољи кандидат је радикални ислам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана