Alžirski avion se raspao prilokom udara u zemlju

Agencije
Alžirski avion se raspao prilokom udara u zemlju

Pariz - Istražitelji su zaključili da se alžirski avion, sa 110 putnika i šest članova posade, raspao prilikom udara u zemlju, saopštili su danas francuski zvaničnici.

To ukazuje da je malo vjerovatno da je letjelica napadnuta.

"Avion je uništen u trenutku pada", izjavio je za RTL radio francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Kaznev je rekao da se vjeruje da se avion juče srušio zbog loših vremenskih uslova, ali je dodao da "u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi".

Istovremeno, francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije je rekao da snažan miris nafte iz aviona na mjestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području, takođe, ukazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, prenio je Rojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Fasom i da je francuska vojna jedinica upućena da osigura mjesto nesreće i prikupi prve informacije.

Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsjednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vrijeme kada je na području sjevernog Malija bila jaka oluja.

Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Ovaj avion Er Alžira je u periodu od 2007. do 2009. pripadao španskom fudbalskom klubu madriskom Realu, prenela je danas "Marka".

Ovo je treći incident s putničkim letovima u posljednjih nedjelju dana, nakon obaranja aviona "Malezija erlajnza" na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona "Transazije" na letu GE222 u Tajvanu, kada je pogunilo 47 osoba.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u istoriji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi.
 

Četiri teorije o nestanku:  

- pad zbog nestanka goriva – skoro je nemoguće da je došlo do tolike greške da avionu nestane gorivo posle samo 50 minuta leta, iako je moguće da je avion nekako „zalutao" i pao u posljednjih nekoliko sati kada mu je ponestalo goriva

-  otmica – letovi „Er Alžira" su otimani najmanje šest puta, ali to ovoga puta vjerovatno nije slučaj jer nikakav kontakt s vlastima nije ostvaren

-  obaranje aviona – malo vjerovatno, iako u Maliju bjesne sukobi i na snazi je upozorenje za prelijetanje, tamo nema mnogo naoružanja koje je sposobno da obori komercijalni let na visini od 10 kilometara.

-   vremenski uslovi – jedini konkretni tragovi vode ka ovoj teoriji, jer je objavljeno da je pilot tražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, olujnog nevremena i blizine drugog komercijalnog aviona u blizini granice Malija s Alžirom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana