Алеп без милитаната - почиње обнова цивилног живота

Срна
Алеп без милитаната - почиње обнова цивилног живота

Москва - Сиријска војска истјерала је милитанте из дијелова Алепа које су исламисти држали под контролом, рекао је данас генерал Виктор Позникир из руског Генералштаба.

"Милитанти су истјерани из свих четврти које су биле под њиховом контролом. Током ове операције, преко 900 милитаната убијено је, а десетине комада тешког наоружања и друге војне опреме су уништени", изјавио је генерал Позникир.


Више од 3.000 милитаната напустило је Алеп својевољно, а више од пола их је амнестирано и пуштено на слободу, пренио је ТАСС.

"Укупно 3.033 милитанта својевољно су напустила Алеп. Од тог броја, 1.524 лица амнестирана су и ослобођена док су остали под истрагом", додао је Позникир.

Осим овог броја, више од 1.000 милитаната евакуисано је из Алепа путем хуманитарних коридора.

Овим коридорима евакуисано је и више од 100.000 цивила, међу којима је 47.000 дјеце, који су смјештени у унапријед организоване избјегличке центре.

"У наредним данима почеће оснивање локалне самоуправе уз помоћ руског Центра за помирење зараћених страна, која ће постепено преузимати одговорност за успостављање мирног живота у граду", рекао је руски генерал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана