Ako ID ne osvaja, ne dobija novac

B92
Ako ID ne osvaja, ne dobija novac

Pariz - Pripadnici Islamske države moraju da nastave sa širenjem teritorija kako bi održali finansijsku stabilnost jer im izvori prihoda polako presušuju.

Međunarodni istražitelji iz organizacije Fajnenšal ekšn task fors navode da je to strategija koju džihadisti planiraju da koriste u narednom periodu.

"Bez toga, teroristi ne mogu da budu sigurni koliko će još moći da troše novac onako kako ga troše sada", navodi organizacija iz Pariza, koja se bavi istragama o pranju novca.

FATF ističe da je ID duboko ušla u različite vrste kriminala te da većinu novca za obavljanje aktivnosti dobija otimanjem izvorišta nafte, razbojništvima, otmicama i trgovinom ljudima.

Istražitelji su došli do zaključka da je ID teroristička organizacija koja mora da obezbjedi stalno i redovno finansiranje, a to ne može ukoliko ne osvoji nove teritorije.

Nešto ranije, američki analitičari su istakli da ID mjesečno zaradi osam miliona dolara od iznuda, a gomilu novca, koji će uskoro potpuno potrošiti, džihadisti su zatekli u iračkom gradu Mosulu, gdje su uspostavili kalifat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana