Ако ИД не осваја, не добија новац

Б92
Ако ИД не осваја, не добија новац

Париз - Припадници Исламске државе морају да наставе са ширењем територија како би одржали финансијску стабилност јер им извори прихода полако пресушују.

Међународни истражитељи из организације Фајненшал екшн таск форс наводе да је то стратегија коју џихадисти планирају да користе у наредном периоду.

"Без тога, терористи не могу да буду сигурни колико ће још моћи да троше новац онако како га троше сада", наводи организација из Париза, која се бави истрагама о прању новца.

ФАТФ истиче да је ИД дубоко ушла у различите врсте криминала те да већину новца за обављање активности добија отимањем изворишта нафте, разбојништвима, отмицама и трговином људима.

Истражитељи су дошли до закључка да је ИД терористичка организација која мора да обезбjеди стално и редовно финансирање, а то не може уколико не освоји нове територије.

Нешто раније, амерички аналитичари су истакли да ИД мjесечно заради осам милиона долара од изнуда, а гомилу новца, који ће ускоро потпуно потрошити, џихадисти су затекли у ирачком граду Мосулу, гдjе су успоставили калифат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана