Агенције траже дио профита од “Гугла” и “Фејсбука”

Срна
Агенције траже дио профита од “Гугла” и “Фејсбука”

Брисел - Највеће европске новинске агенције оптужиле су “Гугл” и “Фејсбук” за бесплатно преузимање њихових вијести и позвале интернетске гиганте да подијеле већи дио профита са медијима.

У колумни коју су потписали генерални директори двадесетак агенција, укључујући француски АФП, британску ПА и њемачку ДПА, Европски парламент је позван да измијени закон о заштити ауторских права и помогне им да се ријеши ова “гротескна неравнотежа”.


“Пљачка медијских садржаја и агенцијских прихода од реклама коју врше интернетски гиганти представља пријетњу и корисницима и демократији”, наводи се у тексту.

Посланици Европског парламента дискутоваће овог мјесеца о новом закону о ауторским правима, који би приморао интернетске гиганте да више плаћају за креативне садржаје на својим платформама, попут вијести, музике или филмова.

Нови нацрт закона одбијен је у јулу, а америчке технолошке фирме одлучно му се противе, као и присталице слободног интернета, које страхују да би ова регулатива довела до раста трошкова за кориснике.

“Да ли титани интернета могу да компензују медије, а да не траже од људи да плаћају за приступ интернету, као што кажу да би морали да ураде? Јасан одговор је ждаж”, пише у колумни, пренио је АФП.

Агенције, које су велики произвођачи вијести, фотографских и видео садржаја, саопштиле су да је приход “Фејсбука” у 2017. години био 40 милијарди долара, а профит 16 милијарди, док је “Гугл” зарадио 12,7 милијарди долара захваљујући продаји својих услуга у вриједности од 110 милијарди долара.

“Ко може основано да тврди да они нису у могућности да поштено плате за садржај који користе?”, упитале су агенције.

У тексту се додаје да, у име демократских вриједности и слободе медија у Европи, посланици Европског парламента треба да усвоје реформу о заштити ауторских права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана