Администрација Новог Зеланда не може да нађе Руса да би га протјерали

Агенција
Администрација Новог Зеланда не може да нађе Руса да би га протјерали

Велингтон/Лондон - Нови Зеланд је изложен критикама својих савезника јер није протјерао ниједног руског дипломату, јавља АП.

До сриједе је 27 држава донијело одлуку о протјеривању руских дипломата, у знак солидарности са Великом Британијом због тровања двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Солзберију, на југу Енглеске. Лондон за тај напад оптужује Москву, што Русија одбацује.

Како преноси АП, новозеландска премијерка Џасинда Ардерн и министар спољних послова Винстон Питерс изјавили су да, док су остале државе одлучиле да протјерају руске шпијуне, они нису у својој земљи открили никога ко би одговарао том профилу.

- Провјерили смо све. Немамо овде непријављене руске обавјештајце. Кад бисмо их имали, протјерали бисмо их - изјавила је Ардернова за државни радио.

Она је додала да, када се ради о многим крупним међународним питањима, није изненађена да Нови Зеланд није на врху листе интересовања.

Премијерка Ардерн је додала да ће Нови Зеланд "размотрити које ће даље акције предузети да би подржао међународну заједницу у вези са нападом у Солзберију".

Иначе, британска полиција саопштила је да вјерује да су бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија први пут дошли у контакт са нервним агенсом којим су отровани на улазним вратима своје куће.

Полиција наводи да је "идентификовала највећу концентрацију нервног агенса до сада на улазним вратима Скрипаљеве куће", преноси Би-Би-Си.

АП указује на то да је најновије откриће у истрази о тровању Скрипаља и његове кћерке значајно јер је то први пут да је полиција понудила било какав наговјештај тога гдје је Скрипаљ отрован.

Викторија Скрипаљ, нећака бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља, изјавила је раније да су мале шансе да ће њен стриц и рођака преживјети.

- Имам можда један одсто наде. Шта год да им је дато, било је нешто за шта постоји веома мала шанса да се преживи - рекла је Скрипаљева за Би-Би-Си.

Скрипаљ и његова 33-годишња кћерка Јулија налазе се у критичном стању од када су 4. марта пронађени у несвјесном стању на клупи у британском граду Солзберију.

Британија окривљује Русију за тровање Скрипаља и његове кћерке, које је изазвало "дипломатски рат" између Москве и западних земаља.

Москва негира било какву умијешаност у тровању Скрипаља и његове кћерке.

Макрон: Важан искрен дијалог са Москвом

Француски предсједник Емануел Макрон није одустао од плана да у мају посјети Русију јер је важно одржати "искрен дијалог" са Москвом упркос оптужбама за руску умијешаност у напад хемијским оружјем на британској територији, изјавио је јуче француски министар одбране Жан-Ив ле Дријан.

- Морамо имати искрен дијалог са Русијом -  рекао је Ле Дријан француском радију РТЛ, додавши да је посјета, као што је раније најављено, у плану.

Како је планирано, Макрон ће у мају присуствовати економском форуму у Санкт Петербургу иако су дипломатски односи између Русије и Запада на ниском нивоу због Скрипаља, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана