AT&T kupuje medijsko carstvo Tajm Vorner

Agencije
AT&T kupuje medijsko carstvo Tajm Vorner

Njujork - Američki telekomunikacijski gigant "AT&T" postigao je dogovor o kupovini medijskog konglomerata "Tajm Vorner", u čijem su vlasništvu prestižni televizijski kanali Si-En-En i HBO i filmski studio "Vorner bros".

Sporazum o megaakviziciji otkrio je neimenovani bankarski izvor, a njena vrijednost premašuje 80 milijardi dolara.

Spajanje kompanija bi trebalo zvanično da bude objavljeno najkasnije prije otvaranja američkih finansijskih tržišta u ponedjeljak po tamošnjem vremenu, ali nije isključeno da se to dogodi i ranije.

Tržišna vrijednost "Tajm Vornera" procijenjena je na 69,6 milijardi, a "AT&T" vrijedi na berzi čak 230,6 milijardi dolara.

Spajanje dva medijska giganta, koja zajedno vrijede više od 300 milijardi dolara, sigurno će se suočiti s temeljnim provjerama protivmonopolskih tijela zbog potencijalnog uticaja na medijsku scenu na narušavanje konkurencije na tržištu.

Analitičari smatraju da bi ova transakcija mogla izazvati i druga velika spajanja moćnih američkih medijskih kompanija.

Najava ove akvizicije naišla je na snažan otpor republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa. On je u jednom od predizbornih nastupa obećao da će spriječiti spajanje "AT&T"-a i "Tajm Vornera", ocijenivši da se time stvara struktura moći koja je opasna za demokratiju.

- Pogodbe poput ove uništavaju demokratiju. Spriječiću spajanje ovih kompanija ako postanem predsjednik. To je primer strukture moći usmjerene protiv mene i glasača - rekao je Tramp. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana