300 špijuna u Rusiji 2014.

Agencije
300 špijuna u Rusiji 2014.

Moskva - Više od 300 stranih špijuna otkriveno je 2014. u Rusiji preko ruske kontraobaveštajne službe, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Putin to izjavio na sastanku sa upravom Federalne službe bezbjednosti (FSB), nasljednice KGB-a.

Putin, koji je bio agent KGB-a i direktor FSB-a prije nego što je došao na vlast 1999, pozdravio je "efikasnost" svojih bivših kolega, prenose ruske agencije.

"Prošle godine naše kontrobaveštajne službe radile su brzo i efikasno", rekao je Putin i dodao da su one okončale aktivnosti 52 oficira za vezu i 290 agenata stranih tajnih službi.

Ruski predsjednik je naglasio da je vrlo važno da se poboljša zaštita podataka vezanih za tajne države i spreči curenje informacija o ruskoj vojnoj organizaciji i njenoj odbrambenoj tehnologiji.

Na istom sastanku Putin je upozorio na rizik od provokacija u organizaciji stranih tajnih službi uoči predstojećih kampanja za parlamentarne izbore 2016. i predsjedničke izbore 2018.

"Stalno ima stranih pokušaja da se diskredituju i destabilizuju vlasti, koristeći nevladine organizacije ili politizovana udruženja", rekao je on i dodao da će biti nastavljene istrage u aktivnosti udruženja za koja se sumnja da su "strani agenti".

Rusija je 2012. izglasala zakon kojim se NVO koje dobijaju finansiranje iz inostranstva i imaju"političku aktivnost" obvavezuju da se registruju kao "strani agenti".

Poslije zaoštravanja odnosa Rusije i Zapada oko ukrajinske krize, brojni "špijuni" pronađeni su sa jedne i druge strane i protjerani, što je znak pogoršanja napetosti između dvije strane, navodi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana