16 жртава хладноће, сутра циклон бомба у САД

Агенције
16 жртава хладноће, сутра циклон бомба у САД

Најмање 16 особа преминуло је од уторка од посљедица екстремних временских услова у САД, јавља CNN.

На америчком сјевероистоку се од сутра очекује ветар снаге урагана - такозвани "циклон бомба", као резултат брзог опадања притиска, што ће донијети и обилне сњежне падавине.

Смртоносна поларна хладноћа захватила је већину САД, где су од уторка забележене рекордно ниске температуре.

Снијег је наставио да пада и у сриједу, а за четвртак је издато посебно упозорење за источну обалу, којој пријети "чудовишна" сњежна олуја с вјетровима јачине урагана, најавили су стручњаци.

Метеоролози су надолазећу олују назвали "бомбастички циклон” због експлозивне брзине којом се шири те упозорили становнике да не напуштају своје домове.

Државни метеоролошки завод (NWC) објавио је синоћ да ће сњежна олуја да донесе мјешавину града, сусњежице и сњега у подручје од сјеверне Флориде до Јужне Каролине те Нове Енглеске.

Стручњаци су упозорили на вјетрове јачине урагана, могући нестанак струје, поплаве и ерозију тла у обалном подручју, гдје би могло пасти 1,2 метра снијега.

Становници Талахасија у Флориди такође очекују први сњег након 1989. године, а требало би га нападати до 2,5 центиметара, изјавио је CNN-ов метеоролог Мајкл Геј.

Гувернер Џорџије Нејтан Дил прогласио је ванредно стање за 28 округа савезне државе због најаве сњежне олује која прети милионима људи на Источној обали САД.

Број смртних случајева повезаних с немилосрдном хладноћом широм САД повећан је на 16.

Полиција је данас саопштила да су два бескућника пронађена мртва у тексашком граду Хјустону од, како се вјерује, "изложености леденом времену", али је истрага у току.

Једна 45-годишња жена умрла је јуче у болници у савезној држави Мисисипи пошто је претходно пронађена без свијести на свом трему.

У савезној држави Мичиген 96-годишња жена је умрла пошто је очигледно одлутала из своје куће у предграђу Детроита и страдала од хладноће.

Та четири смртна исхода - у Тексасу, Мисисипију и Мичигену, услиједила су послије најмање 12 раније откривених смртних случајева.

Линдси Клима (27) пронађена је мртва покрај језера у Висконсину након што је напустила новогодишњу забаву како би запалила цигарету и затим пала на обалу. Њена смрт је једна од пет смртних случајева повезаних с хладноћом у Висконсину.

Двије особе преминуле су у Сјеверној Дакоти и Мисурију, а још четворо људи је изгубило животе у Тексасу.

Медији су објавили снимке утицаја екстремног времена од САД до Канаде, које између осталог приказују смрзнуте Нијагарине водопаде и хаос у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана