100 godina od bitke na Galipolju

Tanjug
100 godina od bitke na Galipolju

Ankara - Stogodišnjicu bitke na Galipolju, jedne od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu, danas su u Turskoj obilježili porodice i potomci poginulih vojnika.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i brojni svjetski lideri.

Erdogan i britanski princ Čarls položili su vijence na spomenik palim turskim vojnicima na Galipolju, prenio je AP.

Na ceremoniju su došli premijeri Australije i Novog Zelanda, Toni Abot i Džon Kej, britanski prinčevi Čarls i Hari, kao i drugi visoki gosti, a Srbiju predstavlja prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Platili smo visoku cijenu pobjede na Galipolju. Ipak, ne treba da zaboravimo da svoju sadašnju nezavisnu državu dugujemo tom duhu i istrajnosti koju smo pokazali”, poručio je Erdogan.

“Uprkos užasnim žrtvama koje su mnogi podnijeli u dva svjetska rata, netolerancija kombinovana sa spremnošću da se primeni varvarsko nasilje ostaju stalni izvor podijela i konflikata”, rekao je princ Čarls, prenosi AP.

On je dodao da svi imamo dužnost da nađemo način da prevaziđemo netoleranciju kako bismo se borili protiv mržnje i predrasuda, i mogli da kažemo da time odajemo počast žrtvama onih koji su stradali na Galipolju.

Princ Hari takođe je održao govor ispred spomenika britanskim vojnicima.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u subotu, prenose agencije.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu i vođena je od 25. aprila 1915. do 6. januara 1916. godine između Njemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju i Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima.

Iz te bitke je Osmansko Carstvo izašlo kao pobjednik, a u njoj je u pomorskim i kopnenim akcijama bilo oko pola milona žrtava.

U savezničkom iskrcavanju na poluostrvu Galipolju 25. aprila 1915. godine, učestvovalo je i više od 60.000 australijskih i novozelandskih vojnika.

To je bilo prvi put da su te vojske te dvije tadašnje britanske kolonije učestvovale u nekoj bitki, zbog čega Australija i Novi Zeland obilježavaju 25. april kao svoj nacionalni praznik.

Tijela poginulih danas leže zajedno na odvojenim grobljima poluostrava Galipolje na zapadu Turske, što se posmatra kao snažan simbol pomirenja između bivših neprijatelja.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas obilježavanju stogodišnjice Galipoljske bitke u Turskoj, saopšilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Turski predsjednik Redžep Erdogan i britanski princ Čarls zajedno su odali poštu stradalima u jednoj od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu, navodi se u saopštenju.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Irske Majkl Higins, australijski premijer Toni Abot, novozelandski premijer Džon Kej, britanski princ Hari, kao i predsjednici, premijeri i ministri spoljnih poslova tridesetak zemalja, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana