Жене из Сирије обучене у бурке стигле у суд у Приштини

Танјуг
Жене из Сирије обучене у бурке стигле у суд у Приштини

Приштина - Жене, њих 32, које су са сиријских ратишта враћене крајем прошле недјеље на Косово и Метохију доведене су у Основни суд у Приштини у пратњи адвоката.

Како је пренео приштински Експрес, оне су у суд дошле обучене у “бурке”, потпуно покривене.

Тим поводом огласио се приштински филозоф и савјетник предсједника парламента Бљерим Љатифи, који каже да потпуна покривеност жена ни на који начин не може бити традиција Албанаца.

Према његовим ријечима, фундаментални концепт моралности код Албанаца повезан је са лицем жене.

“Сваки народ има своју моралну традицију, основне појмове по којима се разликује између доброг и лошег. Код Албанаца, основни концепт моралности је концепт праштања. Вербалне карактеристике овог концепта су: “држањем прста”, “држањем свијетла”, “лицем”, “оком”, написао је он је свом профилу на Фејсбуку.

Према томе, пуна покривеност тијела жене може бити све осим традиције Албанаца, рекао је Љатифи.

“То је 100 одсто антиалбанско”, закључио је.

Према писању Експреса, ова Љатифијева реакција долази управо у тренутку када се велики број жена вратио из Сирије, гдје су боравиле са својим мужевима, од којих су, како се тврди, неки ратовали против терористичке организације ИД.

Иначе, потпуна покривеност тијела, одјећа позната као “бурка” је традиција блискоисточних земаља.

Бурка је дуга, комотна хаљина која покрива цијело тијело, од главе до пете, коју муслиманске жене носе у јавности.

У ноћи између петка и суботе из Сирије је у Приштину враћено 110 грађана Косова, од којих четворо борци, 32 жене и 74 дјеце. Враћено је још деветоро дјеце која су у сиријском рату остала без оба родитеља.

Четворици бораца је, на захтјев тужилаштва, одређен притвор на 48 сати, док је осталима пружена медицинска и помоћ у рехабилитацији.

Повратници су смјештени у центру за азил на периферији Приштине, пренијели су раније приштински медији.

Према полицијским информацијама, вјерује се да се у Сирији и даље налази још око 30 бораца у конфликнтим зонама, 49 жена и осморо дјеце, који су грађани Косова или поријеклом са Косова.

Приштинске институције су саопштиле да ће радити и на њиховом повратку.

Министар правде Абељард Тахири рекао је да се на овој иницијативи радило од октобра прошле године и да је подршка САД била од изузетне важности.

“Улога САД је била од изузетне важности у овом процесу, као и осталих држава када се ради о размјени информација и о томе гдје се грађани налазе. Због осјетљивости цијеле ове операције не можемо говорити о детаљима. Али могу рећи да без подршке САД-а, ова операција не би могла да се реализује”, рекао је раније Тахири.

Тахири је као циљ Приштине навео намјеру да врати све своје грађане, а да ће свако за кога се утврди да је био дио терористичке организације, бити суочен са правдом.

Тахири је раније данас обавијестио приштинску владу да је Европска унија затражила информације о акцији враћања грађана Косова из Сирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана