Zeman o bobardovanju SRJ: Greška i ne treba tražiti alibi

Agencije
Zeman o bobardovanju SRJ: Greška i ne treba tražiti alibi

Prag - Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je da ne treba sada tražiti alibi da se bombardovanje SRJ opravda.

On je to povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, rekao da je bombardovanje SR Jugoslavije bila greška.

“Mislim da je taj rat bio velika greška i ne bi trebalo da sada tražimo alibi da tu grešku opravdamo”, kazao je Zeman češkom portalu Parlamentnji listi povodom nedavne izjave generalnog sekretara NATO Stoltenberga u debati sa studentima u Beogradu da je NATO bombardovao Jugoslaviju kako bi zaštitio civile i zaustavio Slobodana Miloševića.

Miloš Zeman je 1999. godine kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade, uprkos glasnim protestima u svojoj partiji, odobrio bombardovanje Jugoslavije kao manje zlo da spriječi veće i dao saglasnost za prelijetanje aviona NATO preko Češke.

Još tada je, međutim, upozoravao da se bombarduje zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca, a da bi bio apsurd kada bi bombardovanje vodilo ka otcijepljenju Kosova od Srbije.

“Kao što znate, češka vlada je bila poslednja, bukvalno posljednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve riješi na miran način”, kazao je Zeman 2014. godine, tada kao predsjednik Češke.

Zeman je tada podsjetio da su ga u to vrijeme saveznici ubeđivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u Jugoslaviji.

“To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da vjerujete”, rekao je tada Zeman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana