Зелено свјетло Србији за поглавље пет

Срна
Зелено свјетло Србији за поглавље пет

Брисел - Европска унија усвојила је одлуку о отварању поглавља пет, које се односи на јавне набавке у преговорима са Србијом, чиме су се стекли формални услови за његово отварање на међувладиној конференцији сљедеће седмице, сазнаје РТС.

Очекује се да ће Словачка, као предсједавајућа ЕУ, заказати конферецију за уторак, 13. децембра.


Амбасадори земаља чланица ЕУ усвојили су заједничку европску преговарачку платформу, чиме су практично дали зелено свјетло за поглавље пет, које је технички још одавно спремно за отварање.

За такву одлуку је одлучујућа била сагласност Њемачке, дата на састанку радне групе за проширење ЕУ, након што је спољнополитичка служба ЕУ извијестила земље чланице о напретку у дијалогу Београда и Приштине, прије свега о примјени споразума о телекомуникацијама.

Њемачка, али и Велика Британија, инсистирале су на томе да је примјена тог споразума услов за отварање нових поглавља.

Радна група за проширење ЕУ ће у петак, 9. децембра, а по потреби и у понедјељак, 12. децембра, наставити расправу о отварању поглавља 25 /наука и истраживање/ и 26 /култура и образовање/.

Како преносе дипломатски извори, Хрватска, и донекле Румунија и Бугарска, желе да додатно нагласе питање образовања на језицима националних мањина у тексту европске преговарачке платформе.

Међутим, Европска комисија и већина земаља чланица одбацују те захтјеве, наводећи да је образовање националних мањина билатерално питање, а не ствар заједничког законодавства ЕУ.

Двије трећине земаља чланица, међу којима је и Њемачка, већ су дале сагласност за отварање тих поглавља, а у Европском савјету и Европској комисији са опрезним оптимизмом очекују да ће пуна сагласност бити постигнута до уторка 13. децембра.

С обзиром на то да су питања образовања, културе и науке претежно у надлежности земаља чланица, а не ЕУ, поглавља 25 и 26 ће бити отворена и затворена у истом дану, што ће уједно бити и прва поглавља која је Србија прелиминарно затворила у процесу приступања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана