Завршена израда мозаика на куполи Храма Светог Саве

Срна
Завршена израда мозаика на куполи Храма Светог Саве

Београд - Завршена је израда мозаика на куполи Храма Светог Саве у Београду, а компанија „Гаспромњефт“ је за мозаичко уређење куполе уплатила четири милиона евра.

Пројекат уређења куполе Храма реализовао је умјетнички колектив под руководством академика Руске академије умјетности Николаја Мухина, јавио је РТС.

Специјална комисија, у чијем саставу су представници Министарства културе Русије, руске државне агенције „Россотрудничество“, Руске православне цркве и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма, високо је оцијенила квалитет и умјетничко остварење мозаичког платна.

Уређење куполе Храма Светог Саве на Врачару представља један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свијету, а укупна површина платна износи 1.248 метара квадратних.

На изради централне композиције „Вазнесење Христово“, која украшава куполу Храма, радило је 70 руских и српских умјетника.

Члан Извршног одбора „Гаспромњефта“ Александар Дибаљ, који води пројекат израде мозаика храма, рекао је да Русију и Србију повезује вишевјековно пријатељство и да се Храм Светог Саве подиже заједничким снагама Срба и Руса.

„Наши народи успоставили су односе још у вријеме крштења Русије. И православље је постало један од фундаменталних основа јединства Русије и Србије“, каже Дибаљ.

Он је истакао да зато нема ничег необичног у томе што је управо православни храм постао главни симбол српско-руске духовне везе.

„Заједно са својим руским и српским колегама више пута сам контролисао ток радова на изради мозаика храма. Свима је била пружена могућност да учествују, улагањем свог делића стакла у будућу композицију. И то јесте симболично, јер се Храм Светог Саве заиста подиже заједничким снагама Срба и Руса“, истакао је Дибаљ.

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свијету. Изграђен је на мјесту спаљивања моштију Светог Саве од отоманских власти 1594. године.

Храм је пројектован крајем 19. вијека, изградња је почела тек 1935. године, али је била одгођена због Другог свјетског рата.

Подизање куполе завршено је 1989. године, Храм је званично отворен тек 2004. године, али унутрашње уређење још траје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана