Завршен састанак с Могеринијевом, Вучић о лицемерју

Б92
Завршен састанак с Могеринијевом, Вучић о лицемерју

Давос - Премијер Александар Вучић и шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини завршили су хитан сатанак у Давосу, а како јавља извjештач Б92, тема је била Косово.

Премијер Србије је након састанка рекао да је за столом рекао да се залаже за мир и стабилност по сваку цијену, али да не воли лицемерне ставове.

"Како су само Срби видели дуге цеви? Ипак, спреман сам на сваку врсту компромиса, дијалога и договора", рекао је Вучић.

Иначе, прије одласка на састанак у Давосу који је хитно сазван због ситуације на КиМ, Вучић је изнио ставове о порукама које су агенције добиле из сједишта НАТО о дјеловању КПС на сјеверу Косова.

Извори из сједишта Алијансе су за Бету рекли да Србија не може да се позива на Бриселски споразум, јер он не обухвата полицијске снаге Косова.

Такође, наводи се да косовске власти не морају да од Кфора траже одобрење за упућивање својих снага широм Косова.

"Сада кажу да немамо писмени споразум, па немамо га, али је то део онога о чему смо разговарали и имамо усмени споразум. Знате, у Бриселу имате само два споразума у писаној форми, а све остало је постизано као усмени споразум", рекао је Вучић.

Како је рекао, и оно што је договорено за мост у Косовској Митровици и за Телеком, до коначног парафа, било је у усменој форми.

"Али, шта ћете, када неко суштину покушава да замагљује формом, онда имате такав проблем. Све у свему, уверен сам, и негде сигуран, да ћемо остати стабилни и чврсти као камен, јер ће то значити бољи економски успех и животни стандард за грађане", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да вјерује да ће са Албанцима бити нађено мирно и рационално рјешење.

"Имали смо посебне контакте са Албанцима на Косову и верујем да ћемо све проблеме да решимо на миран, рационалан и разуман начин", рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Он је навео да оклопна возила, дуге цијеви не воде ничему и да нису дио рјешења.

"За нас је проблем, само једна ствар од кључног значаја, а то је коришћење и ношење лаког и тешког оружја", навео је Вучић.

Вучић је новинарима у Давосу рекао да је Федерика Могерини апеловала на смиривање тензија и наставак дијалога Београда и Приштине, и рекла да је мир најважније достигнуће.

Премијер Србије је рекао да вјерује да ће се уз помоћ ЕУ и свих међународних субјеката смирити напетост у региону и да је захвалан Федерики Могерини због ангажовања.

"Ја сам рекао да као председник Владе Србије имам само једну ствар: да не подносим ту врсту замена теза у којој цео свет прича тобож о возу, а воз нико од Албанаца није ни видео. Воз апслоутно ниједан Албанац није могао ни да види, ни да чује, али су зато сви Срби на северу Косова могли да виде 17 оклопних возила и дуге цеви", рекао је премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана