Зашто Берлин ћути о убиству Ивановића?

Зашто Берлин ћути о убиству Ивановића? 23.01.2018 16:40 | Танјуг

Берлин - Ако се Њемачка око неког питања не изјашњава зато што је то питање већ коментарисала ЕУ, то не смијете да схватите као ћутање Берлина, већ управо супротно, рекао је данас државни секретар у њемачком министарству спољних послова Михаел Рот, одговарајући на питање зашто Берлин ћути о убиству Оливера Ивановића.

"Ми без икаквих ограничења подржавамо јасну позицију Европске уније. Јер, на крају крајева, овдје се не ради о уласку земаља Западног Балкана у Њемачку, већ у Европску унију", рекао је Рот у разговору за Дојче веле.

Берлину је драго да је Вучић јасно поручио да приближавања између ЕУ и земаља Западног Балкана, а поготово Србије, може бити само ако се она идентификује са заједничким вриједностима, рекао је Рот, коментаришући одлазак предсједника Србије Александра Вучића на Косово.

Нужни предуслови у том процесу, истакао је Рот, су борба против корупције, јачање правне државе, заштита мањина и регионална сарадња.

Процес нормализације и дијалога између Косова и Србије од есенцијалног је значаја за остваривање напретка по питању уласка Србије у Европску унију, рекао је Рот, који је додао да је важно међусобно разговарати.

"То је темељ за помирење, дијалога мора бити", истакао је Рот.

Према његовим ријечима, ЕУ мора да повећа видљивост на Западном Балкану, "мора постати јасно да Унија има велики интерес да у региону буде мира, помирења, стабилности и просперитета за многе грађане".

На Западном Балкану прије свега је потребан процес помирења, више заједништва, више економских напора, мора се уочити ангажованија борба против корупције, оцјенио је Рот.

У начелу постоји перспектива чланства у Европској унији за земље Западног Балкана, рекао је Рот и додао да и ЕУ и Њемачка то сматрају својом обавезом.

"Али ја бих ипак волио да људи на Западном Балкану осјете и схвате да нису сами и да смо ми на њиховој страни", рекао је Рот у разговору за Дојче веле и најавивши да ће ускоро да посјети земље Западног Балкана.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица