Засједање Генералне скупштине Интерпола на ивици скандала

РТС
Засједање Генералне скупштине Интерпола на ивици скандала

У Дубаију је почела Генерална скупштина Интерпола, на којој учествује готово 1.000 званичних представника из 173 земље, објављено је на сајту те организације. Први дан засједања су, како РТС незванично сазнаје, обиљежила бројна кршења процедура и игнорисање примједби које јасно указују на кршење међународног права.

Међу учесницима је и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, као и 85 шефова полиција и 40 министара.

 На четвородневној конференцији биће разматрани и захтјеви Кирибатија и Вануатуа, које су чланице УН, као и такозваног Косова за пријем у чланство Интерпола.

Тема овогодишње 87. Генералне скупштине је улога полиције у ери информатике.

На конференцији ће бити разматрано како ће технологија промијенити пријетње у будућности и како је службе безбједности могу користити да одговоре на те изазове.

Како РТС незванично сазнаје, први дан засједања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију имао је, у најмању руку, неуобичајен ток.

Наиме, мимо уобичајене процедура Генерални секретаријат Интерпола преузео је предсједавање 87. засједањем Генералне скупштине, а генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег предсједника Интерпола Менг Хонгвеја.

Јужнокорејанац Ким Џонг Јанг је, умјесто да води сједницу Генералне скупштине, ријеч предао савјетници за правна питања Американки Мери Родригез „која је на своју руку тумачила приговоре земаља, укључујући и приговоре Србије, које су изнијеле примједбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине”.

Извор РТС-а наводи да је Родригезова прекршила правила и процедуре Интерпола, не уважавајући примјебде које јасно указују на кршење међународног права.

Генерални секртер Јирген Шток је, у излагању неуобичајено дугом за овакве догађаје, много времена посветио случају Менга и до детаља описивао своје виђење његовог нестанка, као и шта је све његова супруга говорила у медијима.

РТС-а незванично сазнаје и да су данашње засједање Генералне скупштине Интерпола обиљежиле провокације приштинске делегације на рачун представника МУП-а Србије. У једном тренутку је, члан приштинске делегације, који се представио као новинар, насрнуо на једног члана тима МУП-а Србије, пренио је РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана