Захтјев Хрватске о ракетирању Банских двора није стигао у Београд

Срна
Захтјев Хрватске о ракетирању Банских двора није стигао у Београд

Београд - Министарство правде Србије није добило никакав захтјев од Хрватске поводом кривичних пријава против пет српских држављана због ракетирања Банских двора у Загребу 1991. године, па о томе не може ни да се изјасни, изјавила је данас министар правде Србије Нела Кубуровић.Она је подсјетила да Хрватска одбија сарадњу са Србијом када су у питању замолнице у вези са ратним злочинима.



„Морам да истакнем да је сарадња у поступању по замолницама у вези са ратним злочинима између Србије и Хрватске на најнижем могућем нивоу, јер Хрватска одбија да поступи по замолницама Србије, нарочито након доношења закона о поништавању свих приватних аката и споразума који су претходно закључени са Србијом, а који су се односили на пружање међународне правне помоћи“, рекла је Кубуровићева новинарима у Београду.

Хрватска је јуче, 26 година након рата, објавила крај истраге о ракетирању Банских двора на основу које је поднесено шест кривичних пријава против некадашњих официра ЈНА од којих су пет држављани Србије, а један Хрватске.

Они се терете за ратни злочин против цивилног становништва и убиство у покушају високих државних представника.

Из Загреба је најављено да ће за осумњиченима бити расписане потјернице јер се не налазе на територији Хрватске.

У Банским дворима 7. октобра 1991. године догодила се експлозија и зграда је том приликом претрпјела знатна оштећења.

Хрватско руководство је тада оптужило ЈНА за покушај атентата на тадашњег предсједника Хрватске Фрању Туђмана, предсједника предсједништва СФРЈ Стјепана Месића и предсједника Савезног извршног вијећа Анту Марковића, док је ЈНА демантовала оптужбе и оптужила хрватско руководство да је инсценирало напад.

Овај догађај је искориштен као повод да Сабор Хрватске 8. октобра 1991. године донесе одлуку о раскидању државноправних веза са осталим републикама и покрајинама СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана