Захарова: На питање будућих договора треба да одговори сам српски народ

Срна
Захарова: На питање будућих договора треба да одговори сам српски народ

Београд - Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да на питање будућности и будућих договора о Космету треба да одговори сам српски народ, који треба да одреди колико нешто одговара националним интересима.

Она је нагласила да је Русија увијек била гарант да према Србији не буде безакоња, које су многи на Западу хтјели да доведу до логичног краја.

“Сјећамо се како су жвољелиж Србију крајем осамдесетих и деведесетих и не желимо да се то понови, чак ни на минималном нивоу”, поручила је Захарова у интервјуу за “Спутњик”.

Захарова је нагласила да Србија учествује у преговорима, износи свој став и зна своје интересе, те да ће зато, ако се нешто буде одлучивало, то бити искључиво у интересу народа Србије.

Она је поновила да је став Москве по питању Космета досљедан и да се састоји од неколико компоненти.

“То је и компонента међународног права, односно резолуција Савјета безбједности. То је поштовање суверенитета и интегритета Србије и унутрашњег законодавства, укључујући Устав, и то је, наравно, разумијевање да Србија има националне интересе које је она изнијела и током преговора”, рекла је Захарова.

Коментаришући наводе о повећању улагања САД у борбу против наводног утицаја Русије на Балкану, Захарова је рекла да новац може много штошта да поквари, да изазове сукоб, да искриви историју, али да јој се чини да посебан однос и атмосфера повјерења и пријатељства између српског и руског народа, који трају деценијама и вијековима, не могу да се покваре никаквим новцем.

“Кад би се одрекли наше заједничке историје, Срби би изгубили дио себе. То је суштина, а то не може да се деси. Никакав новац не може учинити да Србија и српски народ престану да осјећају љубав и право пријатељство према Русији”, увјерена је Захарова.

На питање како ће Русија одговорити на санкције САД и може ли то бити забрана извоза ракетних мотора, Захарова је рекла да се узвратне мјере разрађују и да ће Русија бити приморана да поново, умјесто да размишља о томе како да се односи поправе и извуку из ћорсокака, одговори реципрочно.

“Али погледајте шта се дешава. Прије годину до двије САД су говориле да је за све крива Русија, да је треба казнити — прво су смислили као повод Сирију, Украјину, Солсбери и стално се нешто измишља. А видите какве оштре санкције Америка уводи против других земаља. Прави трговински рат почео је између Вашингтона и Пекинга, то је можда у новије вријеме први пут да видимо тако жестоке битке”, рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, треба истаћи да је агресор у овом случају Вашингтон, а не Кина.

“То нису питања која се не могу ријешити за преговарачким столом. То је права економска и финансијска експанзија, прави империјалистички агресивни приступ”, навела је она.

Захарова је подсјетила да је стигла и вијест да САД уводе санкције и против Турске и нагласила да је таквих примјера много.

“Сјетите се какав је оштар став и ограничења Вашингтон увео својим најближим партнерима из ЕУ. Унија још не може да се опорави од тих удара које је задобила. Да не говорим о Ирану — у току је веома жесток окршај, политички, али су активирани сви механизми. Зато није ствар у Русији”, рекла је Захарова.

Она је додала да можда САД схватају да губе ресурсе за даљи развој који су им били довољни да би стално излазили из криза.

“А те кризе свијет заиста редовно доживљава. Тих ресурса више нема и потребни су нови. Потребна је реална експанзија — политичка, финансијска и економска, које смо данас свједоци”, закључила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана