Zaharova: Drugostepena presuda Šešelju - nastavak antisrpskih presuda

Srna
Zaharova: Drugostepena presuda Šešelju - nastavak antisrpskih presuda

Beograd - Drugostepena presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju kojom ga je Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio na 10 godina zatvora samo je nastavak niza politički motivisanih antisrpskih presuda, dalekih od ideje nezavisnog pravosuđa, i nije u skladu sa idejom transparentnog međunarodnog krivičnog pravosuđa, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je navela da je Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale dostojni nasljednik Haškog tribunala u negativnom smislu.


Ona je dodala da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u više navrata skretalo pažnju javnosti kada je riječ o suđenju Šešelju - iako kompletna presuda još nije objavljena, već je na osnovu onoga što je dostupno javnosti moguće donijeti zaključak da je tekst presude kontradiktoran, prenosi "Sputnjik".

Žalbeno vijeće Mehanizma krivičnih sudova u Hagu ukinulo je oslobađajuću presudu Šešelju i proglasilo ga krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima, osudivši ga na 10 godina zatvora.

Šešelj, međutim, neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo ukupno jedanaest i po godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana