Zagreb oštro protestuje Beogradu zbog spomenika majoru Tepiću

Zagreb oštro protestuje Beogradu zbog spomenika majoru Tepiću 02.10.2017 19:04 | Agencije

Zagreb - Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uložilo je oštar protest ambasadorki Srbije Miri Nikolić povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu.

"Otkrivanje spomenika 'narodnom heroju oslobodilačkog rata' majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna da se suoči s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ", ocjenjuje hrvatsko Ministarstvo.

U saopštenju je upozoreno na "neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, gradi dobrosusjedske odnose".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske podseća da je major JNA Milan Tepić, 29. septembra 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru.

"Njegova namjera je bila izazivanje eksplozije cijelog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu sprečili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja", piše u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je podsjetilo da je još u martu ove godine izrazilo svoj oštar protest povodom donošenja Zaključka Vlade Republike Srbije o podizanju i finansiranju spomenika majoru Tepiću.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica