Заев: Јужни крак Коридора 10 величанствено постигнуће

РТРС
Заев: Јужни крак Коридора 10 величанствено постигнуће

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је вечерас на свечаном отварању за саобраћај јужног крака Коридора 10 на дионици кроз Грделичку клисуру, да је ова дионица још један израз опредјељености Србије ка ЕУ.

Фабрици је истакао да је ових 26 километара ауто-пута кроз Грделицу, омогућених кредитом Европске инвестиционе банке, али и уз помоћ Свјетске банке, изузетно значајно, јер не само да боље повезују Србију и Сјеверну Македонију, већ и Аустрију, Хрватску, Словенију и Грчку.

Он каже да је ово посљедњи дио дугог паневропског ауто-пута - Коридора 10 од Салзбурга у Аустрији до Солуна у Грчкој.

Фабрици је на свечаности у Владичином Хану код новог моста Врла, истакао да је побошање повезаности и веза унутар западног Балкана и између овог региона и ЕУ, кључни фактор развоја, јер ће донијети и нова радна мјеста и друге користи грађанима.

- Мислим да ће ово бити не само дио инфраструктуре већ и елемент шире повезаности, што значи сигурни путеви, лакше прелажење граница и инфраструктура достојна 21. вијека. Путеви увијек воде људе у правцу њихових одредишта. Вјерујем да овај пут води Србију и читав регион у правцу ЕУ - рекао је Фабрици.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев рекао је у обраћању да је овај ауто-пут величанствено постигнуће у складу са европским вриједностима повезивања и комуникације.

Он је истакао да се грађани Сјеверне Македоније радују успјешним подухватима свих својих сусједа, па тако и пријатељске Србије и пријатељског српског народа.

- Сада је од Скопља до Београда потребно три и по до четири часа. Ова временска дистанца између главних градова одсликава блискост наших народа - рекао је Заев.

Он је истакао да је важна сарадња у области инфраструктурног повезивања у склопу европских интеграција региона.

Заев је истакао да је данашњи догађај прилика да се потврди још једном велико пријатељство Србије и Сјеверне Македоније и указао да овај пројекат прдставља корист за српски, народ Сјеверне Македониеј и све народе у региону.

Свечаности су, осим предсједника Србије Александра Вучића, предсједавајуће Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Србије Ане Брнабић и чланова Владе Србије, присуствовали и извођачи радова, финансијери и чланови дипломатског кора у Србији, међу којима и амерички и британски амбасадори, Кајл Скот и Денис Киф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана