Za osam godina u Srbiju unijeli 25 milijardi evra

Glas Srpske
Za osam godina u Srbiju unijeli 25 milijardi evra

Beograd - Iz Srbije građani najviše odlaze da žive i rade u Austriju, a najduže se na radu u inostranstvu zadržavaju u Francuskoj, Švajcarskoj i Njemačkoj.

Ovo je podatak koji su zvanično, u zajedničkom saopštenju, objavili Republički zavod za statistiku i Dunavski transnacionalni program.

Srbija je tradicionalno emigraciono područje, iz kojeg kontinuirano od početka devedesetih godina prošlog vijeka odlaze mladi, i to najčešće u Austriju, koja je pretekla ranije dominantnu Njemačku, ističe se u saopštenju.

Prosječno građani Srbije u inostranstvu borave i rade 11 godina, a na prvom mjestu po dužini boravka je Francuska, gdje prosječno ostaju 14 godina. U Švajcarskoj i Njemačkoj prosječno ostaju po 12 godina i osam mjeseci, a u Austriji 12 godina i četiri mjeseca. Kada su prekookeanske destinacije u pitanju, najduže se prosječno ostaje u Australiji 12 godina i jedan mjesec, a potom Kanadi.

Srpska dijaspora je u proteklih osam godina u Srbiju unijela više od 25 milijardi evra. Međutim, najveći dio tog novca nisu investicije namijenjene za pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mjesta već je otišao na dnevnu potrošnju građana.

Tradicionalno, najviše novca putem doznaka dolazi iz Njemačke, oko 900 miliona evra godišnje, zatim iz Švajcarske, Austrije, Francuske... Po podacima NBS-a, za prvih devet mjeseci 2018. godine priliv po osnovu doznaka samo iz Austrije, u kojoj ima oko 120.000 srpskih državljana, iznosio je 216 miliona evra.

Ukoliko se u narednom periodu ne donese plan za jačanje veza s dijasporom, treća generacija srpskih migranata, mladi rođeni van Srbije, neće više imati rodbinu u Srbiji kojoj šalju novac, smatra predsjednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović.

Ipak, ima iseljenika spremnih da ulažu u Srbiju, pa među privrednicima srpskog porijekla u Austriji, po Kapetanovićevim riječima, postoji volja da se investira u Srbiji.

Statistika

Prema podacima popisa iz 2011. godine, u inostranstvu je radilo, odnosno boravilo, 313.411 lica, a novu sliku daće popis stanovništva 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana