За мјесец 10 мртвих у породичном насиљу у Србији

Агенције
За мјесец 10 мртвих у породичном насиљу у Србији

Београд - За нешто више од мјесец десет људи страдало је у случајевима породичног насиља, који су се догодили на исти начин - убиство и самоубиство.

Јуче ујутро је у улици Јурија Гагарина на Новом Београду тридесетседмогодишњи Душко Р. ранио супругу Тамару хицем из ватреног оружја, а потом је пуцао себи у главу. Са тешким повредама превезен је у болницу на реанимацију. Тамара Р. је директорица Предшколске управе Сурчин, а крвави пир догодио се у њеном службеном аутомобилу.

Прво убиство у посљедњих мјесец догодило се у новембру у Стојнику надомак Сопота, када је Д. Ј. (51) из Раље пуцао на жену Ј. Ј. (53), а потом и на себе.

Према писању медија, њих двоје су били у аутомобилу из којег је Ј. Ј. „изненада изашла“, а мушкарац је потом кренуо за њом и пуцао на њу, након чега се вратио у аутомобил и пуцао себи у главу. Д. Ј. је био ожењен и да је имао двоје дјеце, а са Ј. Ј. се виђао посљедњих неколико година.

Потом је почетком децембра у Земун пољу полицајац Милош Јовановић (49) убио бившу дјевојку Мирославу Стојаковић (46), да би 15 минута касније починио самоубиство такође хицем себи у главу.

То убиство и самоубиство догодили су се насред улице. Медији наводе да је М. С. годинама „трпјела тортуру“ свог момка.

Само три дана касније, 9. децембра, М. С. (49) је убио невјенчану супругу М. Д. (46) у њиховој кући у Пећинцима, а потом је такође извршио самоубиство. Он је своју невјенчану супругу насмрт избо ножем, а потом се објесио. Према незваничним сазнањима медија, ријеч је о мушкарцу који је већ био у затвору због малтретирања бивше супруге, а из првог брака има двоје одрасле дјеце, док је убијена жена имала десетогодишњег сина. Седам дана касније у селу Лучица код Пожаревца се догодио још један случај по истом кључу. Владан Голубовић (37) избо је насмрт жену Јелену (37), а након тога је страдао у саобраћајној несрећи недалеко од куће.

Сличних случајева било је и раније, а медије су нарочито шокирала два таква из центара за социјални рад. Прво је у таквом центру на Новом Београду почетком јула мушкарац ударцима каменом убио бившу супругу, а потом извршио самоубиство скочивши под воз, да би неколико дана касније у Центру за социјални рад у Раковици мушкарац убио жену и дијете. У посљедњих неколико година у Србији виђен је низ фемицида, а у првој половини године према доступним подацима од страна партнера и чланова породице убијено је најмање 15 жена, од чега је једна убијена чекићем, а једна удављена.

Убијено 36 жена прошле године

Прошла, 2016. година била је једна од најцрњих када је ријеч о убиствима у породичном насиљу, јер је чак 36 жена убијено. Према статистици српских медија, ове године у породичном насиљу убијено је 30 жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана