За десет година Србија остала без града величине Новог Сада

Срна
За десет година Србија остала без града величине Новог Сада

Београд - Министар за демографију и популациону политику Србије Славица Ђукић Дејановић каже да ће Србија до 2050. године изгубити близу 1,5 милиона становника ако се настави негативан демографски тренд, а у претходних десетак година остала је без града величине Новог Сада.

"Само је Војводина за протеклих петнаестак година изгубила чак осам посто становника", каже Дејановић за новосадски "Дневник".

Она је рекла да је у 2016. години забиљежен неславни рекорд када је рођен најмањи број беба од кад статистика биљежи те податке у Србији.

"Према посљедњој анализи, наша држава ће, уколико се нешто не промијени, до 2050. године изгубити близу једне петине, односно око 1,5 милиона становника. На негативну демографску слику утјече више фактора који захтијевају широко поље борбе са негативним утјецајем ", рекла је Дејановић.

Она је истакла да се Србија налази на шестом мјесту у Европи по старости нације, а када се "бијелој куги" додају миграције, сасвим је јасно да ће бројке бити све лошије ако се ништа не подузме.

"Зато је одлука да се у Влади Србије формира засебан кабинет који ће се бавити демографијом и популационом политиком врло важна јер држава мора преузети дио одговорности за такву демографску ситуацију путем одговарајућих потезе које ће повући, да се та ситуација измијени на боље", навела је Дејановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана