Вулин истином разљутио Хрвате

Agencije
Вулин истином разљутио Хрвате

Загреб - Односи Србије и Хрватске поново су заоштрени након увреда које су јуче на рачун српског предсједника Александра Вучића и министра одбране Србије Александра Вулина упутили хрватски званичници.

Након што је Вулин у Шибенику изјавио да је у Хрватској вођен грађански рат, потпредсједник Хрватског сабора и замјеник предсједника ХДЗ-а Милијан Бркић назвао је Вучића глинским четником, а Вулина његовим вјечитим портпаролом.

Вулин се на мети критика нашао након што је на питање хрватских новинара у Шибенику зашто се Србија мијеша у питања у вези са Законом о борцима рекао да се Србија не мијеша у та питања, али да хрватска унутрашња политика не смије да има импликације на Србију.

- Ми нећемо да се мешамо и као што знате ми никада нисмо стављали примедбе на било каква унутрашња питања Хрватске, јер то сматрам унутрашњим питањем. Али, не сме унутрашња политика да има било какве импликације на Србију. Ми не доносимо законе који могу да угрозе Хрватску - рекао је Вулин.

Коментаришући то што је вијест о откривању споменика мајору Милану Тепићу, бившем официру ЈНА који је страдао у Бјеловару, изазвала критике у Хрватској, Вулин је рекао да у сваком грађанском рату има онолико истина колико и умијешаних страна и да Хрватска и Србија о неким питањима никад неће моћи да се договоре.

Милијан Бркић је, коментаришући Вулинове изјаве, рекао да је Вулин "у срцу Хрватске, на већ виђени начин", покушао да провуче "великосрпску тезу о грађанском рату" и аболира провокације српских власти које су поставиле споменик у Београду Милану Тепићу. Након што је Вулин рекао да у сваком грађанском рату постоји онолико истина колико и умијешаних страна, Бркић сматра да је "сваки пут потребно понављати истину о одбрамбеном и ослободилачком домовинском рату".

- Нажалост, српска пропаганда о такозваном грађанском рату ни даље не јењава - тврди Бркић.

Он је на свом налогу на "Фејсбуку" назвао Вулина "вечитим портпаролом свог шефа, иначе глинског четника, предсједника Србије Александра Вучића".

Тврди да "овај двојац из Србије и још неки дежурни хушкачи у Хрватској, који се никако не могу помирити са самосталном Хрватском, прозивају хрватске власти због Закона о хрватским борцима, за које каже да су у "одбрамбеном" рату у Хрватској "побиједили и заувијек уништили њихов сан о великој Србији".

Потпредсједник Владе Хрватске и министар одбране Дамир Крстичевић, коментаришући Вулинове изјаве, рекао је да Хрватска није водила никакав грађански рат, већ "одбрамбени домовински рат" против бруталне великосрпске агресије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана