Вулин: Вучић треба да оде на Косово, иако је опасно

Срна
Вулин: Вучић треба да оде на Косово, иако је опасно

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да не зна како ће проћи сутрашња посјета предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, поготово послије покушаја убиства у Сребреници када је био сасвим сам, али да и поред опасности треба да иде и да буде са Србима.

"Никад више не сме да остане сам. Он није човек који ће прихватити аргумент жопасно јеж, већ жели да буде са Србима и у томе нико не може да га спречи. И не треба... Вучић иде да покаже да је држава уз њих и да се никада неће повући из њиховог живота", рекао је Вулин.

Он је навео да је Вучић храбар државник кога не могу уплашити упозорења да му је безбједност угрожена, те да је храбро што иде на Космет у ситуацији кад Албанци траже сваку прилику да се нешто деси, како би приче о Специјалном суду за ОВК и о Заједници српских општина биле скинуте са дневног реда.

"Иде на Косово и Метохију зато што зна какав је одјек овај монструозни акт /убиство Оливера Ивановића/ произвео на Космету и зато што људима мало фали да кажу - жовде више нема живота, правде и наде, идемо негде да нас неће убијатиж. Ако се то буде десило, онда нема ни споразума, ни договора", рекао је Вулин за "Спутњик".

Одговарајући на питање да ли је убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића добар повод да се Војска Србије врати на Космет у складу са Резолуцијом 1244 УН, Вулин је рекао да је то воља великих сила, које могу да донесу одлуку о томе.

"Оно што мене брине у читавој овој ситуацији јесте да би овај монструозни злочин могао да се искористи за покушај албанских снага да дођу на север Космета. То би био озбиљан проблем и веома пажљиво мотримо да нико не покуша да ову трагедију искористи за преузимање севера", рекао је Вулин.

Напомињући да је Бриселски споразум више него јасан и да сјевер нико не може да преузме, Вулин је истакао да такозвана војска Косова не може да се појави на сјеверу Космета.

"Вучић је као преговарач Владе Србије добио гаранције и од НАТО да нема безбедносних снага Косова на северу Косова и Метохије и да не могу да прелазе Ибар", каже он.

Према његовим ријечима, док се то не промијени, према Резолуцији 1244, Кфор је једина оружана сила на Космету са којом Београд сарађује - заједнички патролира на административној линији, има редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и тако ће и наставити.

"Повлачење Кфора морао би да одобри Савет безбедности, што не верујем да ће се десити. Све може силом, али без употребе силе ово једноставно није могуће. Војска Косова не постоји и неће постојати", рекао је Вулин.

Коментаришући изјаву приштинског званичника Хашима Тачија да је спреман да сарађује са Србијом на истрази убиства Ивановића "у складу са важећим законима", Вулин је рекао да Тачи, као и обично, игра за своју публику и покушава да скупи неки поен и да докаже како су они независна држава са сопственим законима.

"После низа од преко хиљаду убистава, без иједне пресуде, не знам ко може да нас одбије. Ако не прихвате нашу помоћ, урадићемо сами. Слична ствар је била када су покушали да убију председника Вучића у Сребреници. Две године су прошле, а немамо одговор ко је покушао атентат", истакао је Вулин.

Он је оцијенио да ко год неће да учествује у истрази убиства, нешто крије, те истакао да, ако Приштина не жели да размјењује информација, онда значи да нешто озбиљно крије.

Вулин је рекао да су веома озбиљне изјаве предсједника парламента самопроглашеног Косова Кадрија Весељија жда се Албанци неће зауставити све до Ниша, ако Србија покуша да врати Косметж, те да то позив на рат и то у име Албанаца.

"Спремите се да сносите консеквенце за то што сте рекли, а посебно ако то будете урадили. Позвао је у рат у име Албанаца. Он није чак рекао Косово, рекао је - жми Албанциж. То је читав балкански рат. Морамо да ставимо до знања целом свету, па и њему, да се не играју с таквим стварима на Балкану. На Балкану од речи, преко једног метка, дође до пожара", истакао је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана