Vulin: Posjeta Vučića Moskvi znatno ojačala poziciju Beograda

Srna
Vulin: Posjeta Vučića Moskvi znatno ojačala poziciju Beograda

Beograd - Rezultat razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina u Moskvi je dalja modernizacija vojne tehnike i borbenih sistema, a pozicija Srbije znatno je promijenjena i ojačana na međunarodnoj političkoj sceni, rekao je za srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Započećemo intenzivne razgovore o kupovini helikoptera, a što se tiče sistema S-300 o tome je rano govoriti", rekao je Vulin za RTS.


On je dodao da o ličnom kontaktu koji su ostvarili Vučić i Putin, kao i o ojačanoj poziciji Srbije, najbolje govori veoma neobična odluka Putina da odmah nakon razgovora uživo održi konferenciju za novinare.

Vulin je ocijenio da je susret Vučića i Putina sigurno pomno praćen na Zapadu, ali da tu nije riječ o nekom posebnom približavanju Srbije Rusiji, već o ojačanoj poziciji Srbije.

"Sve se proučava, ozbiljne zemlje proučavaju i govor tela, ali to pre svega govori o značaju koji Srbija ima u svetu. Ovo nije nikakvo približavanje bilo kome već govori o jednoj novoj jačoj i stabilnoj Srbiji koja je uvažena među partnerima", rekao je Vulin.

On je istakao da je posjeta bila veoma korisna i da je potvrdila da se sve što je dogovoreno realizuje na vrijeme, čak i prije rokova.

Vulin je napomenuo da je u Moskvi postignut načelni dogovor o nabavci šest helikoptera "mi-17".

"Veoma je važno da ćemo raditi na formiranju helikopterskog centra koji bi ujedno bio i jedini remontni centar za helikoptere u ovom delu Evrope. Time ćemo nastaviti jačanje naše vojske, ali i opreme. Dogovorena je dalja modernizacija oklopnih jedinica i drugih borbenih sistema naše vojske", naveo je Vulin.

Komentarišući izjavu Vučića da je Rusija spremna da se uključi u dijalog o Kosovu i Metohiji, ako bude promjene formata, na čemu insistira Priština, koja već duže vrijeme hoće da uključi SAD, Vulin je dodao da bi to promijenilo sve.

"Već duže vreme trpimo pritisak Prištine da uključe SAD u dijalog. U tom slučaju ćemo insistirati da se uključi i Rusija. To govori o promenjenoj poziciji kada je reč o Srbiji, jer bi to suštinski bio povratak dijaloga u ovire UN. Zadovoljni smo i ovim formatom dijaloga, ali, ako se bude insistiralo na promeni formata, onda se mora računati i na uključivanje drugih zemalja", rekao je Vulin.

On je dodao da navodi kosovskih medija da je ambasador SAD u UN Niki Hejli izjavila da će raditi na tome da samoproglašeno Kosovo postane članica UN, nisu nikakva novost, jer Priština na tome odavno radi.

"I do sada su radili na tome. Oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj", rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana