Vulin: I BiH i Kosmet bezbjednosna prijetnja po Evropu

Agencija
Vulin: I BiH i Kosmet bezbjednosna prijetnja po Evropu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Moskvi da je unipolarni svijet izabrao Srbe za neprijatelje i za potrebe borbe protiv njih dopustio da se mudžahedini mobilišu i odu na ratište u BiH, gdje su se oni koji su preživjeli trajno nastanili i nastavili sa terorističkim aktivnostima, čineći prostor BiH potencijalnim žarištem.

"Stvaranje Al kaide u Avganistanu za potrebu borbe protiv Sovjeta na kraju se izrodilo u borbu protiv svojih osnivača. Učešćem u terorističkim napadima u zapadnoj Evropi državljani BiH su potvrdili postojanje bele Al Kaide i još jednom potvrdili da dovođenje ideja islamskog terorizma u BiH i Kosovu i Metohiji za borbu protiv Srba nije moglo da ostane samo na mržnji prema Srbima", rekao je ministar Vulin.

On je govoreći na Sedmoj moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti ukazao da samoproglašeno Kosovo čiji je status neriješen predstavlja bezbjednosnu prijetnju ne samo za Srbiju već i za Evropu, prenosi "Sputnjik".

"Najviša nezaposlenost na evropskom kontinentu, korupcija, versko i etničko nasilje bez kazni, kao i najveći broj boraca žIslamske državež u Evropi u odnosu na broj stanovnika Kosova i Metohije sve su to pretnje ne samo za Srbiju već i za bezbednost Evrope", rekao je Vulin.

On je ukazao da je nakon bombardovanja SR Jugoslavije i njenog komadanja, na prostoru Srbije, a samim tim i Evrope nastala teritorija koju neke od velikih sila priznaju kao državu Kosovo, dok veći dio čovječanstva smatra da je u pitanju dio teritorije Srbije pod privremenom upravom UN u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Ta teritorija uprkos stotinama milijardi uloženog novca, hiljada angažovanih vojnika, ogromnim diplomatskim i političkim pritiscima nije uspela ne samo da postane država, već ni uspešna i samoodrživa zajednica", naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, to je dovelo do prelivanja struktura organizovanog kriminala sa prostora Kosova i Metohije koje u najvećem broju zemalja zapadne Evrope u potpunosti kontrolišu trgovinu narkoticima, djelimično šverc ljudima i oružjem.

"Ukoliko bi se samoproglašeno Kosovo još učlanilo i u Interpol, kao što je uz veliki politički i diplomatski pritisak pokušano tokom 2017. godine postavlja se umjesno pitanje - kako organizacija svetske policije misli da sprovodi operacije protiv narko-kartela koji se organizuju i štite upravo iz struktura vlasti u Prištini?", upitao je Vulin.

On je istovremeno upozorio da je nekažnjeno kršenje međunarodnog prava na Kosmetu 1999. godine poslužilo kao primjer separatistima širom svijeta i pokazalo koliko je štetno praviti presedane, što se sada jasno vidi na slučaju Španije.

"Priznanje Kosova unosi i duboke podele u samo tkivo EU, čije članice ne mogu da pronađu zajedničku politiku po pitanju Kosmeta, a to takođe ne može da prođe bez posledica po bezbednost kontinenta", smatra Vulin.

On je ocijenio da favorizovanje nacionalističke ideje "velike Albanije" koja svoje širenje mora sprovesti na prostorima na kojima žive Srbi, neminovno vodi do sukoba koji ne mogu da budu sasvim lokalizovani.

"Evropa ne radi na sprečavanju velikog albanskog koncepta, potcenjujući opasnost po sopstvenu bezbednost i često zanemarujući sopstvene interese", rekao je Vulin.

On je naveo da je migrantska kriza primjer kako Evropa zanemaruje sopstvene interese i kako sve posljedice nesuprotstavljanju politike unipolarnog pristupa "dolaze na naplatu" i podsjetio da Evropu nisu prvo zapljusnuli talasi Sirijaca i Iračana, nego stotine hiljada Albanaca, koji su 2014. i 2015. godine kao po komandi krenuli put EU.

Ministar Vulin je naglasio da će Srbija nastaviti da se vodi politikom očuvanja sopstvenih interesa i dosljedne vojne neutralnosti u cilju očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

"Za rat je dovoljan i jedan, za mir bar dvoje", zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana